A bitcoin 2016 legjobban teljesítő valutája, a font a legrosszabb

Habár sokan számítottak az angol font gyengülésére a Brexit után, a tényleges esés mértéke mégis sokakat meglepett. És részben hozzájárult ahhoz is, hogy jelenleg a bitcoin 2016 legjobban teljesítő valutája.

bitcoin 2016 legjobban teljesítő valutája

A legtöbben tudják, hogy az argentin peso igencsak gyengélkedik mostanság. A peso tartása meglehetősen rossz döntésnek számít, főként a magas inflációnak köszönhetően. Azonban az angol font még a pesonál is rosszabb évet könyvelhet el a Brexit óta: az idei év legrosszabbul teljesítő valutája lett.

A font tovább esik

A Brexit egyik következményeként sokan jósolták meg a font gyengülését. Az idén január 1-e óta 12%-os gyengülés komoly visszaesésnek számít, és a hosszú távú kilátások sem tűnnek fényesnek. Egyes szakértők szerint a következő hetekben a font további gyengülésére számíthatunk.

Ez mindenképp kedvező hír az Egyesült Királyságba látogatóknak, azonban a pozitívumok listája nagyjából itt ki is merül. A helyi gazdaság számára a Brexitnél rosszabb fordulat nem is jöhetett volna. Az alapkamat emelésének belengetése Mark Carney jegybankelnök által pedig további negatív hatással lesz a gazdaságra.

Mindezen tényezők hozzájárulásával lett a font a világ legrosszabbul teljesítő valutája. Habár az argentin pesonál csak épphogy gyengült többet, ez nem nyújt túl sok vigaszt a britek számára. Az argentin peso „csak” 11,7%-ot vesztett értékéből, azonban Argentína ennek ellenére is a második legnagyobb gazdaság maradt Dél-Amerikában.

Továbbra is a bitcoin 2016 legjobban teljesítő valutája

Egyelőre nem nehéz belátni, hogy a gazdasági és politikai viharok az előrelátható jövőben is hasonló trendeket fognak folytatni. A mexikói peso, a dél-afrikai rand és kínai yüan mind aggasztó ütemben veszítenek az értékükből.

A bitcoin így már évek óta a világ legjobban teljesítő valutája maradt. Az elmúlt évek alatti problémás időszakok során a bitcoin árfolyama mégis kitartóan emelkedett, így a jövőben is bizakodhatnak a bitcoin tulajdonosok.

A befektetők egyre inkább nyitnak az újfajta pénzügyi megoldások felé a régiek hátrahagyásával, és a bitcoin az egyik ilyen újfajta megoldás lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük