Mennyire anonim a kriptopénz vásárlás? Szabályozás, gyakorlat, kockázatok

Globális perspektívákból szemlélve a dolgokat, a privát szféránk folyamatos támadás alatt áll és ez alól a kriptopénzes ügyletek se jelentenek kivételt. A piac fejlődésének korai szakaszában, mikor a felhasználók és a váltók száma elenyésző volt, a felhasználók azonosítása nem volt széles körben elterjedt procedúra. Az évek folyamán azonban a helyzet gyökeresen megváltozott.

A bitcoin felhasználók névtelenségét érő kritikák és az egyébként a mainstream média és avítt közgazdasági keretek közt kondícionált szakemberek szerinti veszély, hogy kriptovagyonukat tiltott tevékenységek finanszírozására vagy épp pénzmosásra használják, ráirányította a nemzetközi szabályozó szervek figyelmét a kriptopénzekre és fokozott figyelemmel kísérik a kriptogazdaságban zajló eseményeket.

Mennyire anonim a kriptopénz?

A legfrissebb Bill Gates AMA (“Ask me anything” – kérdezz bármit) meeting során, mikor Bill Gates-t megkérdezték a kriptopénzekről, a következőt válaszolta:

A kriptopénzek egyik fő jellemzője az anonimitás. Nem gondolom, hogy ez jó dolog. Jó dolog viszont, hogy a [kormány] megtalálja a pénzmosással, adókijátszással és terroristák finanszírozásával foglalkozókat.

A másik végletet Edward Snowden jelenti, aki twítjében a Zcash-t (kriptopénz, amely a magánélet és privát, lenyomozhatatlan tranzaktálásra fókuszál) úgy jellemezte, mint “a legérdekesebb bitcoin alternatíva,” és hozzátette:

A bitcoin nagyszerű, de nem privát, nem biztonságos.

A kriptopénzek elterjedése és folyamatos értéknövekedésük növelte különböző nemzeti és nemzetközi hatóságok érdeklődését. 2015. december 31-én a kriptopénz napi kereskedési volumen 46 millió dollár volt, míg 2017 ugyanezen napján az érték 12 136 millió dollárra emelkedett (ami 26 283%-os növekedést jelent).

Szabályozások, kormányzati kezdeményezések

Európai Unió

Az EU-ban a tőzsdéknek meg kell felelniük a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) által kibocsátott nemzetközi szabványoknak amit kiegészítenek a nemzeti szabályok. A FATF keretterv tiltja hogy a szabályozás tárgyát képező entitások anonim számlákat vagy kitalált név alatti számlákat vezessenek. Ezek a platformok kötelesek átvilágítási, adategyeztetési eljárás alá vetni ügyfeleiket mikor:

  • üzleti kapcsolatot létesítenek
  • a kijelölt plafonérték fölött (USD/EUR 15,000) hajtanak végre tranzakciókat
  • pénzmosás vagy terrorszervezetek támogatásának gyanúja áll fenn
  • a pénzügyi intézménynek kétségei vannak a korábban beszerzett ügyfél-azonosítási adatok valódiságával vagy megfelelőségével kapcsolatban

Ázsia

Mivel számos ázsiai ország tagja a FATF szervezetnek, a fennálló keretterv rájuk is vonatkozik. Dél-Korea a világ legnagyobb bitcoin tőzsdéinek a helye, ahol a kriptopénzek óriási népszerűségre tettek szert a helyi befektetői közösség körében és nemrégiben tiltotta be az anonim kriptopénz kereskedést és minden pénzügyi intézményt kötelez az ügyfeleik alapos átvilágítására.

Egy kormányzati tisztségviselő március 13-án azt nyilatkozta Japánban, hogy a következő G20 találkozón kérik az ország vezetői a tagországok vezetőit, hogy vegyék komolyabban a kriptopénzeken keresztül történő pénzmosás elleni küzdelmet. Majd a találkozón a vezetők megállapodtak, hogy a júliusi csúcson ajánlásokat tesznek a kriptopénzek globális szabályozása kapcsán.

USA

Az amerikai tőzsdéknek szintén meg kell felelniük a pénzmosás elleni (AML) és az ügyfelek ismeretét (KYC) szolgáló előírásoknak. Az AML/KYC szabályozás célja a pénzmosás megakadályozása valamint a terrorizmus finanszírozásának felderítése, megakadályozása és a szükséges büntetőeljárás lefolytatása. Az USA-ban tevékenykedő kriptotőzsdéktől megkövetelik egy írásos ügyfélazonosítási program létrehozását, amelynek a céljai a következők:

  • ügyféladatok beszerzése minden ügyféltől a számla megnyitása előtt
  • az ügyfelek személyazonosságának igazolása a számlanyitás előtt vagy után, ésszerű időn belül
  • az azonosítás során szerzett információk nyilvántartása
  • hitelesítés
  • a számlanyitás után vagy az előtt ésszerű határidőn belül meghatározni, hogy az US Treasury által vezetett terrorizmusról ismert vagy gyanúsított személyek listáján nem szerepel.

A jogszabályok végrehajtása

Ezen szabályozások betartását a Nemzetközi Valutaalap is támogatja, amelynek vezetője Christine Lagarde felismerte a blokklánc technológiában rejlő potenciált (bár korábban még másképp nyilatkozott) és üdvözli a FATF munkáját: “hasznos útmutató országoknak arról, hogyan kezeljék a kriptopénzeket és más elektronikus pénzügyi forrásokat.”

Ma, a világ tőzsdéinek kötelező olyan eljárásokat lefolytatni amelyek megfelelnek az AML/KYC előírásoknak, azaz, hitelesíteniük kell minden új felhasználó személyazonosságát.

A Coinbase wallet és váltó, ahol az ügyfelek bitcoint, ethereumot, litecoint tudnak adni-venni megköveteli minden egyes ügyfelétől a személyazonosság hitelesítést.

Bizonyos esetekben különböző szintű hitelesítés szükséges ahhoz, hogy az ügyfelek használni tudjanak egy adott platformot. A San Francisco székhelyű Krakent 2011-ben alapították és különböző szintű hitelesítést ajánl attól függően mekkora összeggel szeretne kereskedni az ügyfél. A lépések Tier 0-tól Tier 4-ig emelkednek. A Tier 0 szinten az ügyfél körbe tud nézni a platformon, de nem tud kifizetést kezdeményezni vagy kereskedni és itt elég egy e-mailt megadni. A Tier 4 szint esetén már szükség van hiteles személyazonosító, lakcímkártya, aláírt jelentkezési űrlap és KYC dokumentumok bemutatására.

Továbbra is lehetséges az anonim kriptopénz vásárlás

A szabályozók erőfeszítései ellenére továbbra is lehet névtelenül kereskedni a következő módokon:

1) peer-to-peer kereskedési platformokon ahol a felhasználók bitcoint tudnak adni-venni egymás között.

Ilyen platform a Localbitcoins, ahol a felhasználók hirdetéseket adnak fel amelyben megjelölik a kívánt vételi/eladási árakat és a módját a bitcoin vásárlásnak illetve vételnek. Az érdeklődő válaszol a hirdetésre és megegyezik a bitcoin tulajdonosával a vásárlás feltételeiről, ami lehet készpénzes vásárlás vagy banki utalás.

2) decentralizált váltókon amelyeket bitcoin walletekbe építettek be és segít lokálisan bitcoint adni-venni. Ilyen például a Mycelium Local Trader ahol szintén a felhasználók között köttetnek az ügyletek és az értékelési rendszer segítségével kiszűrhetők a rossz felhasználók.

anonim kriptopénz vásárlás itt

Ezek a platformok nem igényelnek személyazonosság hitelesítést vagy bármilyen személyes információ átadását az e-mailen kívül amivel regisztrálnak.

Az online platformok mellett vannak olyan bitcoin ATM-ek, amelyek kétirányúak és bitcoin vétel mellett el is lehet adni kriptopénzt amiért készpént kapunk. Egy másik funkciójuk, hogy segítségükkel készpénzt tudunk küldeni egy másik országba két bitcoin ATM segítségével. Ezeknek a gépeknek az elterjedtsége ma még nagyon szétszort, mivel több mint 65 országban szerteszéjjel a nagyobb városokban találhatók.

Kockázatok és korrelációk a könnyű vásárlás és anonimitás között

Az anonim kereskedés kockázatokkal jár. Az egyik ilyen kockázat a készpénzes felhasználó-felhasználó platformokon végrehajtott tranzakciók jellemzőjében keresendő. A közvetlen készpénzváltás ismeretlen adók és vevők között biztonsági kockázatokkal jár amit az értékelési rendszer csak részben orvosol.

A második kockázat az átverésekhez köthető. A központi entitás hiánya amely szabályozza a piacot, nem garantálja, hogy a tranzakciók átérnek. A LocalBitcoins-on van egy fórum ahol a gyanús felhasználókat listázzák a közösségnek.

A harmadik kockázat a kriptopénz szabályozási környezet szigorításából ered. Február 23-án a Pénzügyi Akciócsoport bejelentette, hogy “fokozza erőfeszítéseit, hogy megértse a kriptopénzek használatában rejlő kockázatokat és veszélyeket.” Ezek után március 7-én az amerikai pénzügyi felügyelő szervezet, a SEC bejelentette, hogy a kriptopénzekkel kereskedő platformoknak regisztrálniuk kell az ügynökségnél.

Decentralizált szabályozás

Mivel a kriptopénz kereskedelem továbbra is a kezdeti fázisában leledzik, a személyazonosítás körüli szabványok még nem uniformok és egyes országok szigorúbbak mint mások. Az USA és az EU igyekszik magához ragadni a kezdeményezést a szabályozási környezet kialakítása terén azzal, hogy kötelezi a váltókat, hogy megfeleljenek az AML/KYC előírásoknak.

A P2P tranzakciók és az ATM-ek használata viszont továbbra is lehetővé teszi – bár kockázatokkal -, hogy az érdekelt felek anélkül tranzaktáljanak, hogy meg kelljen osztaniuk személyes adataikat.

Nemzetközi ügyészek szintén kezdenek felfigyelni a kriptogazdaság szabályozatlan világára. Ahogy Ryan Schoen, senior pénzügyi jogalkotási elemző megjegyezte:

“Úgy gondolom a következő lépés a váltóknak küldött idézések lesznek, ha eleddig még nem indult meg.”

És mit fogunk mi ebből itt érezni? Rövidtávon mindenképp nehezebbé válik a regisztráció a centralizált kriptopénz tőzsdékre a nemzetközi AML/KYC megfelelési előírások miatt és várható egy globális szabályozási keret elfogadása is ami további akadályokat görget a kereskedők és a frissen bevásárló kriptopénzesek elé.

Ami viszont pozitív, hogy ezek ellensúlyozására jönnek létre a dex-ek, azaz a decentralizált plaformok amelyek segítségével továbbra sem kell feladnunk a magánszféránk vélt és valós titkait.

Did you like this?
Tip Balaxi with Cryptocurrency

Donate Bitcoin to Balaxi

Scan to Donate Bitcoin to Balaxi
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some bitcoin:

Donate Bitcoin Cash to Balaxi

Scan to Donate Bitcoin Cash to Balaxi
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send bitcoin:

Donate Ethereum to Balaxi

Scan to Donate Ethereum to Balaxi
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Ether:

Donate Litecoin to Balaxi

Scan to Donate Litecoin to Balaxi
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Litecoin:

Donate Monero to Balaxi

Scan to Donate Monero to Balaxi
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Monero:

Donate ZCash to Balaxi

Scan to Donate ZCash to Balaxi
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some ZCash:

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.