2016 legjobb ASIC bitcoin bányász hardverei

2016-ban bitcoin bányász hardverbe fektetni kicsit olyan, mint cipőgyárat alapítani; csak akkor lehetsz nyereséges, ha képes vagy versenyezni a kínaiakkal.

Fontos, hogy könnyen be tudd szerezni a legújabb bitcoin bányász hardvereket, és az sem árt, ha ingyen vagy nagyon olcsón jutsz áramhoz. Ezek elég erős követelmények, figyelembe véve, hogy Kínában gyártják a világ legtöbb ASIC bányászgépét, és partnerségben állnak a legnagyobb bányászokkal. Ráadásul az elektromos áram ára Kínában a világon a legolcsóbbak közé tartozik, kb. 3 Ft/kWh.

Mindennek tetejében a bányászat egyre nehezebbé válik a blokk-jutalom felezések következtében. Kezdetben egy blokk kibányászásáért még 50 bitcoin volt a jutalom, majd 25-re csökkent és ma már csak 12.5. A következő felezés a http://www.bitcoinblockhalf.com/ szerint 2020 nyarán lesz várható.

Az elektromos áram költségeit nem tudjuk befolyásolni, ezek nagyban függnek a lakóhelyedtől és lehetőségeidtől. Amiben segíteni tudunk, hogy bemutatjuk a piacon elérhető legjobb ASIC bitcoin bányász hardvereket.

Avalon 6 AvalonMiner 721 AntMiner S7 AntMiner S9 B11-Plus
Hashrate 3.5 TH/s 6 TH/s 4.73 TH/s 11.8 – 14 TH/s 5 TH/s
Teljesítmény felvétel 1050 W 900 W 1350 W 1350 W Nincs adat
Hatékonyság 0.29 J/GH Nincs adat 0.25 J/GH 0.21 J/GH 0.149J/GH
Vezérlőegység Különálló (RasPi) Különálló Beépített Beépített Nincs adat
Zaj / 1.2m2 55 dB Nincs adat 62 dB 70 dB Nincs adat
Chip technológia 28 nm 16 nm 28 nm 16 nm 14 nm
Beszerzési Ár, új 159.500 Ft (Canaan) 257.500 Ft (Canaan) 127.600 Ft (Bitmain) 531.000 Ft (Bitmain) Nincs adat
Beszerzési Ár, használt 144.000 – 254.000 Ft Nem elérhető 127.600 – 196.000 Ft Nincs készleten Nincs adat
Profitálás Lehetséges Lehetséges Kérdéses Jelentős lehet Jelentős lehet
Nullszaldó pont 7 év 2 év 2.6 év 0.9 év Nincs adat

1) Az abszolút legjobb: a Bitmain AntMiner S9

A Bitmain zászlóshajója. A táblázat magáért beszél… Habár az S9-es négyszer-ötször drágább mint riválisai, háromszor-négyszer több bitcoint is bányászhatunk vele egységnyi idő alatt, ráadásul az elektromos hatásfoka is sokkal jobb. Ha a célod az, hogy minél előbb profitot termelj a bitcoin bányászatból, akkor az S9-es a legjobb választás. Viszont ha csak hobbiból, kipróbálás céljából vásárolnál bányászgépet,  gyorsan lebeszélnélek róla, bár erre nem is lenne szükség, ha meglátod az árát…

Bár a nagy processzorgyártó cégek mérnökei már a 14 nm-es technológiájú chipek kifejlesztésén dolgoznak, ez egyelőre nagyon költséges és lassú folyamat. Következtetésképp azt jelenti, hogy az ASIC bitcoin bányász hardverek fejlődése elkerülhetetlenül le fog lassulni a következő években, amíg át nem lépjük a jelenlegi félvezető-technológia határait. Így az S9-es várhatóan tartósan, két-három év múlva is megfelelő teljesítményt tud majd nyújtani a bányászoknak.

Mindazonáltal elég valószínűtlen, hogy a beruházásunk egy éven belül nullszaldós lesz, mint ahogy azt a túlzottan optimista kalkulátor sugallja, de ha elég olcsón tudunk áramhoz jutni, akkor az S9-es előbb-utóbb behozza az árát. Ahogy egyre több bányász tér át az S9-re (és más gyártók új hardvereire), valószínűleg a bányászás nehézsége is nőni fog. Ezek a növekedések pedig kitolhatják a nullszaldó elérésének időpontját, de azért várhatólag 2 éven belül fog maradni…

Az S9-es bitcoin bányászgépek teljesítménye gyártási ciklusonként jelentősen eltérő lehet.

Az első kiadás még 14 TH/s-os hashrate-et produkált, a jelenleg elérhető bányászgépek viszont már csak 11.85 TH/s-el operálnak. Mivel azonban az új modellek energiafelhasználása is kevesebb, a hatékonyság összességében nem csökkent.

Az S9-eshez használhatunk standard tápegységeket, de az 1600W-os APW3-12-1600-B2 tápegység beszerzése ajánlott. Ezt kifejezetten bitcoin bányászathoz tervezték, és 34.800 Ft (+ szállítási költség) áron juthatunk hozzá, ami egyébként nem rossz ár ilyen teljesítményért.

Antminer S9 tápegységgel
Antminer S9 tápegységgel

S9 előnyök

 • A legjobb elérhető hashrate -14 TH/s (korai kiadások), 11.85 TH/s (jelenlegi kiadások).
 • Extrém energia-hatékonyság – ~0.1 J/HG/s.
 • Bármilyen szokványos tápegységgel működik (1350 W felett).

S9 hátrányok

 • Drága. Az ára jelenleg 531.000 Ft (+szállítási költség) körül alakul.
 • Használt példányokat még nem nagyon lehet venni.
 • Nagyon zajos, így nem lehet vele egy irodában, vagy szobában megmaradni.

Itt találsz eladó Antminer S9-eseket.

2) A kipróbált veterán: a Bitmain AntMiner S7

Az S7 jelenleg a legelterjedtebb ASIC bitcoin bányász. Annyira népszerű, hogy még használt állapotban sem nagyon lehet olcsóbban beszerezni, mint újonnan! Ennek ellenére még így is megérheti használtat vásárolni ha van egy eladó példány a lakóhelyünk környékén, mivel így megspórolhatjuk a szállítási költséget. Egyébként okkal ilyen népszerű. Mondhatni kihozza a maximumot a 28nm-es technológiából (habár némi hozzáértéssel, hardveres módosításokkal ezt még tovább lehet fokozni), ráadásul jóval megfizethetőbb, mint az S9-es, így egy kezdő bányásznak jó választás lehet. A bányászás élményének átélésére kiváló, és még némi profitot is hozhat – vagy legalábbis nem fogunk vele túl sok pénzt veszíteni.

Antminer S7
Antminer S7

Az S7 egy módosított változata is kapható, az S7-LN modell, ami beépített 700W-os tápegységgel rendelkezik. A kisebb teljesítmény kisebb hashrate-et is jelent, és az LN csupán 2.7 TH/s-ot ér el. Ugyanakkor a kisebb teljesítmény alacsonyabb árat, kisebb zajt, és kevesebb hőtermelést is jelent.

Az LN jó választás otthoni, vagy irodai használatra, bár azért a hangja miatt még inkább csukott ajtó mögött üzemeltessük.

Antminer S7 LN
Antminer S7 LN

S7 előnyök

 • Jó hashrate – 4.73 TH/s.
 • Megfelelő hatékonyság – 25 J/GH/s
 • Relatívan olcsó, 127.600 Ft újonnan (+ szállítási költség)
 • Elterjedt hardver, így sok a rendelkezésre álló információ és alkatrész.

S7 hátrányok

 • 28nm-es technológia a 16 nm-es, sőt lassan már 14 nm-es chipek világában.
 • Nagy teljesítményfelvétel – ~1350 W, ami komoly tápegységet igényel.
 • Eléggé zajos, -62 dB (habár az LN valamivel halkabb).
 • Nehéz használtan beszerezni.

Eladó Antminer S7-esek nagy számban kaphatók az eBayen.

3) A konkurencia: a Canaan Avalon6

A bitcoin decentralizált világában sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel a Bitmain dominanciáját a bányászgép piacon. Figyelembe véve, hogy a Bitmain egyúttal a teljes bitcoin hálózat hashrate-jének ~18%-át is uralja az Antpool révén, ez érthető. Sajnos jelenleg nincs túl nagy választék azok számára, akik szeretnék elkerülni a Bitmain-t. Valószínűleg az Avalon6 a legjobb alternatíva, amit a Canaan Creative gyárt. habár nem olyan erős, mint az S7, azért ez is egy elég jó 28nm-es technológiájú chippel szerelt bányászgép. Az Avalon6 lényegesen kisebb hashrate teljesítményt nyújt, de a fogyasztása is ~300W-al kisebb, így kisebb és olcsóbb tápegység is elegendő hozzá.

Az Avalon6 sajnos nem rendelkezik beépített vezérlőegységgel. Ezt egy Raspberry Pi-vel (B, B+ vagy RPi2) kell futtatni. A jó hír az, hogy egyetlen RasPi képes vezérelni akár 50 egységet is.

Canaan Avalon6 ASIC bitcoin bányász
Canaan Avalon6

Avalon 6 előnyök

 • Jó hashrate -3. 5 TH/s.
 • Eléggé hatékony – 29 J/GH/s.
 • Kisméretű és csendes ventillátor.

Avalon 6 hátrányok

 • Az Avalon6 bányászokhoz külön vezérlőegység kell.
 • Drágább, mint az S7.
 • Kevésbé hatékony, mint az S7.

Eladó Avalon6 bányászok a linken.

4) Az újdonság: A Canaan AvalonMiner 721

Épphogy felkerült a listára a Canaan új bitcoin bányász hardvere, az AvalonMiner 721. November 14-étől rendelhető, a szállítást pedig november 21-én kezdik. Bármilyen szokványos tápegységgel működik (>900 W), nyílt forráskódú firmware-el rendelkezik, tehát akár rá is fejleszthetünk. Az Avalon6-hoz hasonlóan külső vezérlőegység kell hozzá. Modern, 16 nm-es technológiájú A3212 processzort építettek bele, és akár 6 TH/s-os hashrate-et is elérhetünk vele. Ki szeretné kipróbálni? Én biztosan! Az ára jelenleg 257.000 Ft körül mozog.

Avalon 721
Canaan Avalon 721

Avalon 721 előnyök

 • Elég jó hashrate -6 TH/s.
 • Korszerű, 16 nm-es technológia.
 • Alacsony fogyasztás (900W).
 • Nyílt forráskódú firmware.

Avalon 721 hátrányok

 • Külön vezérlőegység kell hozzá.
 • Drágább, mint az S7.

Itt lehet megrendelni.

5) És még egy ráadásnak: A BW B11-Plus bitcoin bányász

A BW kínai cég. Mint ahogy a legtöbb cég az iparágban. 2014-ben alakult, és ASIC bitcoin bányász hardvereket gyártanak, de van saját bányász társaságuk is, amivel jelenleg a teljes hálózat hashrate-jének 8%-át adják. A BW B11-Plus elvileg 2016 karácsonyára kerülhet a fa alá. 14 nm-es technológiával készült, ultramodern bányászgép. A gyártó oldalán még nem túl sok infót tudunk meg róla, mindenesetre azt ígérik, hogy 5 TH/s-ra lesz képes. Dupla, 12 cm-es ventilátoros aktív hűtéssel rendelkezik, tehát ezzel a bitcoin bányász géppel sem szívesen ücsörögnénk egy szobában. Kiváncsian várjuk a megjelenést!

BW B11-Plus
BW B11-Plus

BW B11-Plus előnyök

 • Jó -5 TH/s.
 • Legújabb, 14 nm-es technológia.
 • Specifikáció szerint kiváló hatékonyság (0.149J/GH).

BW B11-Plus hátrányok

 • Fontos paraméterek ismeretlenek.
 • Még újonnan sem kapható (várható megjelenés 2016 tél).
 • Ár sem ismert.

Mivel fogunk bányászni a jövőben?

Ez a cikk bemutatta a bitcoin ASIC bányászgépek piacának jelenlegi legfontosabb szereplőit, de a technika folyamatosan fejlődik. A mostani abszolút győztes, az S9 kihívója a jövőben például a Bitfury 16nm-es, BF8162C16 chippel szerelt, a nagyközönség számára még nem elérhető hardvere lehet. vagy a BW 14 nm-es chippel szerelt gépei, amik megjelenését 2016 telére ígérték.

Richard

"Wanna go back to 2008"

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.