A BMW blokklánc céggel írt alá megállapodást az etikus kobalt bányászat érdekében

BMW, német autógyártó, újabb partner megállapodást írt alá egy blokklánc technológiai startuppal, ami a kobalt bányászatot követi nyomon. A hírről a Reuters adott jelentést.

Egy héttel azután, hogy az autóipari óriás bejelentette partnerségét a VeChain (ticker: VEN) kínai blokklánc logisztikai céggel, Douglas Johnson-Poensgen, a kevésbé ismert brit székhelyű Circulor vezérigazgatója jelezte a Reutersnek, hogy együttműködési megállapodást írt alá a BMW-vel annak érdekében, hogy a vállalat biztosíthassa, hogy a felhasznált kobalt a etikusan lett kibányászva gyermekmunkások alkalmazása nélkül.

 

A kobalt túlnyomó része a háború sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaságból származik, ahol bizonyos helyeken gyermekmunkásokat és középkori céhes metódusokat alkalmaznak a felszínre hozásnál.

 

BMW és etikus kobalt bányászat
A kobalt készlet 20%-a szuperötvözetek készítésénél kerül felhasználásra. Kép forrás: www.minerals.usgs.gov

A Circulor vezérigazgatója szerint a blokklánc segítségével fenntartható és tisztességes ellátási láncok alakíthatóak ki.

Meggyőződésünk, hogy gazdaságos olyan készleteket bányászni, amelyek nem jelentenek problémát” – mondta Johnson-Poensgen a Reutersnek.

“Miután a rendszer bizonyított és működőképes, akár olyan zordabb bányászati körülményeket is megoldhatunk, mint a kisüzemi, kézi bányászat.”

További információ a Circulorról és az állítólagos partnerségéről a BMW-vel nem tudott és az autógyártó egyelőre még nem erősítette meg a hírt. A Circulor egyelőre még hivatalos weboldallal sem rendelkezik, illetve a cégbejegyzés is friss: hivatalos adatok szerint 2017 novemberében jegyezték be zártkörű részvénytársaságként.

A lépés passzol az autógyártók körében zajló trendbe, különösen Németországban, ahol egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a blokklánc technológia vállalati fejlesztésekbe annak érdekében, hogy előmozdítsák az innovációt és tovább faragják a költségeket.

Március 5-én a Cointelegraph számolt be arról, hogy a Mercedes-Benz tulajdonosa a Daimler új kriptopénz kibocsátását tervezi. A MobiCoinnak elnevezett kriptó segítségével kívánják azokat a vezetőket jutalmazni, akik a biztonságos és környezetbarát vezetésre törekszenek. Jelenleg 500 autótulajdonos bevonásával 3 hónapos tesztfázisban van a projekt.

A Porsche se akar kimaradni a trendből. A vállalat a berlini XAIN blokklánc startuppal együttműködve február 22-én kürtölte világgá, hogy a Porsche “az első autógyártó, amely sikeresen tesztelt és alkalmazott blokkláncot egy autóban”.

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.