Nyugodj békében 25BTC korszak – 2012/2016 számokban

2016 július 9.-én lezárult a kultikus 25BTC korszak a bitcoin-bányászat történetében. A bányászatért járó jutalom 25 BTC-ről 12.5-re zsugorodott.

A 2012 és 2016 közötti periódus volt az az éra, amikor a bitcoinnak és a mögötte rejlő blokklánc technológiának végérvényesen sikerült kitörni a korai alkalmazók és garázs-zsenik jellemezte közegből és elnyernie (mégha egyelőre perifériális) létjogosultságát a nagy pénzügyi technológiai innovációk porondján.

A hobbiinformatikusok unaloműzőjeként indult bitcoin bányászat a négy év során komoly vállalkozássá nőtte ki magát: Kína és más országok eldugott szegleteiben számítógépek ezrei garantálják a számítási kapacitást a tranzakciók végrehajtásához és ellenőrzéséhez, amiért jutalmuk bitcoin.

A dinamikus növekedés nem csak a bányászatra állított gépek számában volt tetten érhető: növekedett az elfogadóhelyek, tranzakciók száma, megugrott a bitcoin befektetések nagysága és stabilizálódott az árfolyam (mégha az időszakos extrém áringadozás meg is maradt).

Az éra klasszikussága tetten érhető a Bitcoin Magazine által kiadott infografikán is, amit a Bitcoin Bázis bátorkodott kicsit megbuherálni.

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.