A parasztbácsi és a zsiráf, avagy a közgazdász esete a bitcoinnal

A bitcoinnal a legtöbb hagyományos pénzügyi szakértő és közgazdász nem tud mit kezdeni és csak bámulnak, mint parasztbácsi a zsiráf ketrece előtt, aki  megmondja nagy “bölcsen”, hogy ilyen állat márpedig nincs.

A közgazdasági egyetemekről kikerült diplomás szakembereket nem oktatták ki a kriptopénzekről, a pénzügyi fórumok pedig megkésve ébrednek. A legtöbb tanácsadó vekkerét még csörgőre sem állítottak be, miközben a lázadó tinédzser már kriptocuccban feszít és bitcoinnal fizet a Burger Kingben.

közgazdász társadalom ne igazán érti miről is van szó
A bitcoin és blokklánc technológia hot! téma manapság. Na nem a közgazdász szférában. Kredit @ Pinterest

A blokklánc technológia alapjaiban változtatja meg világunkat, és ezzel a legtöbb pénzügyi szakértő nem tud mit kezdeni, nem tud hova szaladni, mert a cégközpont sem állt még elő kész válasszal az ügyfelek számára. Teljes a zavar a fejekben, és ennek számos példáját láthattuk az elmúlt egy-két hétben.

Most, hogy egy bitcoin ára meghaladta az aranyét, összehasonlításoktól hangosak a mérvadó pénzügyi fórumok. Nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy a különböző kockázatú és típusú termékeket összevessék egymással, mert valós alternatívák nélkül nem lehet átgondolt döntést hozni. Meggyőződésem, hogy egy jól felépített portfólioban megfér egymás mellett az arany és a bitcoin csakúgy, mint az ingatlan, vagy a részvény. A megfelelő részarányokat a portfolióban minden befektető a saját ízlése szerint választja meg és folyamatosan finomítja azokat az árvaltozás és a nemzetközi hírek függvényében.

Mindazonáltal megdöbbentőnek tartom a hirtelen fellángolast, mintha a kérdésnek csak most lenne aktualitása, de most aztán nagyon, de nagyon. Teljesen helyénvaló az ingatlan és a nemesfém hozamát és kockázatát összevetni, de a budakalászi ingatlant az Ezüsthegyen ne hasonlítsuk össze már csak azért az ezüsttel, mert az örökpanorámás telkünk négyzetméter ára pont most érte el az ezüstét. Ez a fajta időzítes minden alapot nélkülöz, sőt egyenesen nevetséges és káros.

Paradigmaváltás küszöbén

A kriptopénzek mint fizetőeszköz a blokklánc technológia pusztán egyik alkalmazási területe, amely alapjaiban fogja megváltoztatni a mindennapi életünket. A technológiai evolúció eredményeképpen létrejött kriptopénz számos tekintetben nem összehasonlítható az arannyal, amelyet nyolc évszázada kezdtek el használni fizetőeszközként Európában, de immár nem fizetőeszköz, hanem áru.

Ahogy a klímaváltozás életünkre gyakorolt hatása, úgy a technológiai evolúció is lassan tudatosul a midennapokban. Kredit © Behance

A blokklánc technológia alkalmazási területe messze túlmutat a pénzügyi tranzakciók biztonságos tárolásán, applikációjának mértékéről még csak találgatások folynak. Nézzünk két példát a közelmúltból:

  • A Maersk és az IBM egy hete jelentette be, hogy az általuk kifejlesztett blokklánc megoldás lehetővé teszi az ellátási láncok tranzakcióinak és dokumentumainak valós idejű átvitelét a digitális infrastruktúrán keresztül.
  • Az Europai Parlament februári tanulmánya pedig arról szól, hogy a blokklánc technológia felhasználásával kiváltható a papír alapú szavazás, és biztonsággal adaptálhato az elektromos, vagy más néven e-szavazási rendszer.
A szerzőről
Kallos Péter az integrált vállalatirányítási alkalmazások szakértője, jelenleg Hollandiaban dolgozik egy rákkutató cégnél IT menedzserként. A kriptopénzekkel, illetve a blokklánc technológiával 3 hónapja foglalkozik behatóbban mint informatikus és magánbefektető. Frissen indult YouTube csatornáján hetente jelentkezik bitcoin és altcoin témájú videókkal.

A bitcoin a paradigmaváltás mindössze egyik megjelenési formája a sok kozül. Egy soha nem látott, meglepetéseket tartogató technológiával megtámogatott fizetőeszközt hagyományos vizsgálati módszerekkel kianalizálni és hirtelen összemérni az arannyal nem lehet csak azért, mert történetesen az áruk a múlt hetekben megegyezett egy pillanatra.

Lássuk be, hogy ha kriptobefektetési tanácsért kell menni, akkor nincs hova fordulni az intézményesített pénzügyi rendszer keretein belül. A zsiráf bambán bámulását abba kéne már hagyni, és inkább az alapokat kéne elsajátítani a sommás véleményformálás helyett a médiában. Az új generáció már elindult ezen az úton, most a közgazdász társadalmon van a sor.

Figyelmeztetés: A jelen oldalon található információk és elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik és nem minősülnek befektetési elemzésnek, illetve befektetési tanácsadásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.