Papíralapú bitcointárca készítése

A papíralapú bitcointárca az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb lehetőség a bitcoin biztonságos tárolására. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogy digitális érméidet hogyan tudod kinyomtatni egy papírlapra. Kifejezetten a bitcoinra fogunk koncentrálni, de más kriptovalutáknál, például a litecoinnál is hasonló módon történik a tárca elkészítése.

Buy Bitcoins with Credit Card

Mi az a bitcointárca, és miért van rá szükség?

papíralapú bitcointárcaA bitcointárca két kulcsból áll. Az egyik része a nyilvános kulcs, amely betűket és számjegyeket tartalmazó karaktersor –– ez a bitcoin-címed, ennek segítségével fogadhatod a neked küldött bitcoinokat. A tárca másik része a privát kulcs. Ezt akkor kell használnod, ha te szeretnél bitcoint küldeni másoknak. Vagyis a tranzakció a te privát kulcsod és a bitcoint fogadó fél nyilvános kulcsának kombinációjából jön létre.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: a privát kulcsodat soha ne oszd meg mással, mivel a pénzedhez így illetéktelenek is hozzáférhetnek és elkölthetik azt.

A webes vagy hardveres tárcák jobban ki vannak téve a hackertámadásoknak és a billentyűleütéseket rögzítő keylogger kémprogramoknak. Digitális vagyonodnak akkor is búcsút mondhatsz, ha netán ellopnák a számítógépedet vagy tönkremegy a merevlemez. Ezzel szemben a fokozott óvatossággal használt papíralapú tárcával teljesen kizárható egy hackertámadás vagy számítógépes vírus okozta bitcoin-veszteségnek a kockázata.

Mi az a papíralapú bitcointárca?

a papíralapó bitcointárca QR kódja azonos a képernyőn, appokon feltüntetett kódokkalA papíralapú bitcointárca a nyilvános és titkos kulcsokat tartalmazó dokumentum. A kulcsok gyakran QR-kóddá vannak alakítva, így azok könnyen beolvashatóak és hamarabb indítható a tranzakció.

A papíralapú tárca előnye, hogy a kulcsok nem digitálisan vannak tárolva, így gyakorlatilag nullára csökken a kibertámadás esélye, illetve a számítógép meghibásodásából fakadó bármiféle probléma.

Amit hátrányként említhetünk, az a papír természetéből adódik: gyúlékony, a nedvességet sem bírja túl jól, a tinta pedig idővel megfakulhat. Ha elveszítenéd a papírt, amire a kulcsokat nyomtattad, sajnos a bitcoinjaidhoz sem fogsz tudni hozzáférni.

Papíralapú bitcointárca létrehozása

És most lássuk, hogy megy ez a gyakorlatban!

 1. Bitcoin-cím létrehozásához nyisd meg a böngészőben a BitAddress.org oldalt (litecoinhoz a LiteAddress.org-ot).
 2. A BitAddress kérni fogja (a LiteAddress viszont nem), hogy tetszőleges szöveg begépelésével vagy a kurzor mozgatásával növeld a cím véletlenszerűségét.
 3. Ha ez megvan, látni fogsz két karakterláncot, amelyek számokból és betűkből állnak, illetve a hozzájuk tartozó QR-kódokat. Ezek a nyilvános és a privát kulcsaid. A QR-kódokat ne szkenneld be.
 4. Válaszd ki a „Paper wallet” (papírtárca) fület.
 5. Add meg, hogy hány címet akarsz létrehozni.
 6. Ha a bitcoin-logót nem akarod kinyomtatni, pipáld ki a „Hide art” (grafika elrejtése) mezőt.
 7. Nyomd meg a „Generate” (előállítás) gombot.
 8. Az elkészült tárcáid nyomtatásához kattints a „Print” (nyomtatás) gombra.
 9. Válaszd ki, hogy a számítógép melyik nyomtatóra küldje a nyomtatási feladatot. Ha Chrome-ot használsz, akkor el is mentheted a fájlt PDF-ben.
 10. Jegyezd fel a nyilvános bitcoin-címed vagy olvasd be a QR-kódját a telefonoddal, és már használhatod is a papíralapú bitcointárcádat.

További lehetőségként ajánljuk még a Blockchain androidos bitcointárcáját vagy a Bitcoinpaperwalletet, ahol holografikus biztonsági címkével védheted virtuális érméidet, és jár hozzá egy Ubuntu LiveCD is preinstallált papírtárca szoftverrel.
HashFlare

Biztonsági megfontolások

online biztonságA vagyonbiztonság kérdése elsőrangú szempont a papíralapú bitcointárca létrehozásánál és későbbi tárolásánál is.

 • Bitcointárcád adatait mindig kezeld bizalmasan.
 • A BitAddress és a LiteAddress is BIP38 titkosítást használ, így kétlépcsős azonosítás után férhetsz csak hozzá a papírtárcádhoz. Privát kulcsod visszafejtéséhez a jövőben is ugyanazt a weboldalt kell használnod.
 • A kémprogramok ellen úgy védheted meg magad a legbiztosabban, ha frissen telepített operációs rendszer van a gépeden. Ezt egy flash drive-ról vagy DVD-ről indított LiveCD verziójú Linux futtatásával könnyedén megoldhatod.
 • A papíralapú bitcointárcádhoz tartozó nyilvános és privát kulcsok generálásához nem szükséges az online kapcsolat, ezeket érdemes tehát offline módban létrehozni.
 • Még tovább növelheted a biztonságot, ha nyomtatód nincs semmilyen hálózatra kapcsolva.

bank deposit boxTippek a papíralapú bitcointárca biztonságos tárolásához:

 • Hogy ne érhesse pára vagy nedvesség, a papírt tedd lezárható műanyag tasakba.
 • Lamináltathatod is, így nem csak tartósabb, de vízálló is lesz.
 • Széfben tárolva fizikailag is védett helyen tudhatod a bitconjaidat.
 • Kereshetsz egy ügyvédet, akinek átadhatod papíralapú bitcointárcádat megőrzésre.
 • Több helyen is tárolhatod a kinyomtatott tárcád egy-egy példányát, például megbízható családtagnál vagy széfben.

Privát kulcsok exportálása altcointárcákból

Bármelyik kripovalutához létre lehet hozni papíralapú tárcát, még ha nem is tudsz címet generálni hozzá az altcoin weboldalán. Ugyanis az összes altcoinnak van a Bitcoin-Qt pénztárca-alkalmazásához hasonló saját verziója.

Ehhez mindössze a privát kulcsokhoz tartozó címeket kell megszerezned.

 • Válaszd ki a „Receive” (fogadás) fület, ahol a tárcáid címei vannak kilistázva.
 • Nyomj egy jobb klikket arra a címre, amit el akarsz menteni, majd másold a címet a vágólapra.
 • A „Help” (súgó) menüben válaszd ki a „Debug” ablakfület.
 • A „Console” fül alján lévő sávba írd be a dumpprivkey szót, majd két aposztróf (“) közé illeszd be a tárcád címét.

Ha ez megvan, nyomd meg az entert. A konzolban megjelenik a tárcához tartozó privát kulcs, amely az importáláshoz kell. A későbbi felhasználáshoz elmentheted az adatokat, de generálhatsz belőlük QR-kódokat is.

A tárcád adatai ettől függetlenül még a gépeden maradnak. Végleges törlésükhöz keresd meg a gépeden a C: \ Users \ [felhasználónév] \ AppData \ Roaming \ [Wallet alkalmazás neve] \ mappát, és töröld a wallet.dat fájlt.

FONTOS: Ezzel a lépéssel minden címet eltávolítasz a szoftveres tárcádból, úgyhogy előtte ne felejtsd el ellenőrizni, hogy véletlenül nem maradt-e rajtuk pénz.

Ha minden lépést végrehajtottál, már „papírod” is van arról, hogy digitális érmék tulajdonosa vagy.