10 érdekesség, amiket eddig nem tudtál a tech világáról

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 1. Az Egyesült Államok hat orosz hackert kibertámadások sorozatával vádolt meg. Az állítólagos hackertámadások miatt Ukrajna egyes részein leállt a villamos energia hálózat, a dél-koreai olimpiai játékokon komoly számítógépes problémák léptek fel, illetve több amerikai kórház internetes hálózata is csődöt mondott. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium illetékesei szerint ezek voltak a valaha végrehajtott legpusztítóbb, legdrágább és legsúlyosabb kibertámadások, amelyeket egyetlen csoport hajtott végre.
 2. Az Apple a hét minden napján, a nap 24 órájában működő zenecsatornát indított. Az Apple Music TV egy MTV-stílusú csatorna, amely új videókkal, különféle interjúkkal, premierekkel és élő adásokkal szórakoztatja a nézőket.
 3. Ming-Chi Kuo elemző szerint az Apple állítólag közel 2 millió készüléket adott el az iPhone 12-ből az előrendelés első 24 órájában. Ez azt jelenti, hogy kétszer annyi telefon kelt el, mint az iPhone 11-esből.
 4.  A Facebook 2,2 millió politikai hirdetést blokkolt a novemberi amerikai elnökválasztással kapcsolatban. A Facebook azzal magyarázta a döntését, hogy a hirdetések mögött álló szervezetek még nem kaptak engedélyt politikai hirdetések megjelenítésére.
 5. 4G szolgáltatás indul el a Holdon. A NASA 14,1 millió dollárt fizet a Nokia Bell Labs cégének azért, hogy 4G hálózatot építsen ki a Holdon, így segítve az űrhajósokat a holdjárók irányításában. A hálózat emellett jól jön a Holdon történő eligazodásban, illetve könnyen tudnak élőben bejelentkezni az űrhajósok a Hold felszínéről.
 6. A TikTok készítői nem nyilvános politikai hirdetéseket tesznek közzé. A posztokat a Bigtent Creative marketingcég fizeti, amely azon dolgozik, hogy a TikTokon szórakozó fiatalokat az amerikai elnökválasztáson való részvételre buzdítson és a szavazásra beregisztráljon.
 7. Egy japán monopóliumellenes szabályozó a big tech vállalatok körmére néz. A Japán Fair Trade Commission (FTC) új elnöke, Kazuyuki Furuya a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy szorosan együttműködik az amerikai és európai kollégáival azért, hogy a nagy technológiai vállalatok egyeduralmát megtörje.
 8. A YouTube-csatornák mindössze 0,4%-a kapja a legtöbb megtekintést. 36 millió csatorna elemzése azt mutatta meg, hogy óriási a szakadék a videomegosztón lévő csatornák bevétele és nézettsége között. A legnépszerűbb tartalmak a gaming és a zenés videók. A tanulmányból az is kiderült, hogy a a YouTube-on regisztrált tartalomkészítők nagy többsége pocsékul keres, a videozásból tehát megélni nem lehet.
 9. A Szilícium-völgy kiégett. Na itt nemcsak a kaliforniai tüzekre kell gondolni, hanem az ott dolgozókra is. A Blind anonim munkahelyi csevegőalkalmazás új felmérése szerint a technológiai dolgozók 68%-a teljesen kiégett a munkájában. A burnout szindróma a 21. század egyik leggyakrabban előforduló problémája. A magyarul kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A kiégés hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki.
 10. A Microsoft gépi tanulással segített azonosítani az óceánban lévő, óriási mennyiségű szemetet. Az Ocean Cleanup egy nonprofit szervezet, amely olyan technológiát fejlesztett ki, mellyel az óceánt könnyen meg lehet tisztítani a benne úszó műanyagoktól. A technológia kidolgozásában a Microsoft is aktívan részt vett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.