15 millió dolláros jutalmat tűztek ki az orosz hackerek fejére

Az orosz hackerek mindig is hírhedtek voltak, de az utóbbi pár évben a legtöbb kibertámadás hozzájuk köthető.

Az Egyesült Államok kormánya 15 millió dolláros jutalmat ajánlott fel minden a Conti nevű orosz hacker csoporttal kapcsolatos információért. A csoport világszerte válogatás nélkül csap le áldozataira, akiket online zsarolással károsítanak meg. Az általuk futtatott zsarolóvírusokat az elmúlt két évben több száz alkalommal vetették be.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelentette be a hatalmas összegű jutalmat. Price azt is elmondta, hogy a hackerek áprilisban Costa Rica kormányzati hálózatát is megtámadták ezzel komoly gondokat okozva az ország külkereskedelmében.

A Conti tagjai az esetek többségében az átlag emberekre utaznak. Az FBI szerint a több ezer áldozat körülbelül 150 millió dollárt perkált már le a zsarolóknak. Már önmagában ezzel is épp eléggé sikerült felbosszantani az USA-t. Price szerint a felajánlott 15 millió dolláros jutalom híven tükrözi, hogy az Egyesül Államok mennyire elszántan dolgozik a hacker csoport felszámolásán.

A COVID járvány kitörésekor a Conti kijelentette, hogy nem támadnak majd meg egészségügyi intézményeket. Ehhez képest az FBI legfrissebb nyomozása alapján a csoport “Ryuk” álnéven 2018 óta több mint 200 támadást intézett kórházak, egészségügyi intézetek, és más sürgősségi reagáló egységek ellen. Egy kiberbiztonsági hírportál szerint a csoport 2020 októberében csak az Egyesült Államokban több mint 400 egészségügyi intézet rendszerében garázdálkodott szabadon.

Orosz állami támogatás

A csoporttal kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy minden bizonnyal maga az orosz állam is támogatja őket a háttérből. Lotem Finkelstein, a Check Point Software Technologies fenyegetés elhárító csapatának vezetője szerint:

Feltételezéseink szerint egy ekkora szervezet, amely irodákkal és korlátlan anyagi forrásokkal rendelkezik, egyszerűen nem működhet orosz területen az orosz állami hírszerzés teljes jóváhagyása, sőt támogatása nélkül.

Ezt támasztja alá az is, hogy a Conti idén februárban azzal fenyegetőzött, hogy lesúlyt mindenkire, aki fellép az ukrajnai orosz invázió ellen. A becslések szerint a csoport több mint 300 taggal rendelkezik és körülbelül három éve kezdte meg a működését. 2020 óta több mint 2,7 milliárd dollárt szedtek el az áldozataiktól.

Az USA már korábban is több alkalommal ajánlott fel nagy összegű jutalmat. 2021 novemberében például a REvil csoport vezetőiről szóló információkért ajánlott fel 10 millió dollárt. A csoport szintén zsarolóvírusokban utazik.

A globális statisztikák alapján a zsarolással kicsalt összegek 2020-ban érték el a csúcsot, akkor a károsultaktól 693 millió dollárt csaltak ki. 2021-ben már “csak” 600 millió dollárral rövidítették meg az áldozataikat a zsarolók, de ez korántsem jelenti, hogy a fenyegetés alábbhagyott volna.