18 hónappal a pandémia előtt koronavírus fejlesztésére kértek támogatást tudósok

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

18 hónappal a világjárvány előtt a kínai Vuhanban dolgozó tudósok javaslatot nyújtottak be arra vonatkozóan, hogy olyan továbbfejlesztett, levegőben terjedő koronavírussal fertőzzenek meg denevéreket, amelyek egyébként emberekre is átterjedhetnek, derült ki egy 2018-ban benyújtott támogatási kérelemből. 

Egy nemrég kiszivárgott dokumentumból kiderült, hogy mindössze 18 hónappal az első COVID-19 esetek megjelenése előtt a kutatók támogatást vártak egy tudományos projekthez, mely keretében a kínai Yunnanban élő barlangi denevérekbe levegőben is terjedő koronavírus tüskefehérjéket juttattak volna.

Azt is tervezték, hogy genetikailag továbbfejlesztett vírusokat hoznak létre, amelyek viszonylag könnyen megfertőzhetik az embert. Ehhez 14 millió dollárt kértek a Védelmi Kutatási Projektek Ügynökségétől (Darpa).

A pályázatot Peter Daszak, az amerikai székhelyű EcoHealth Alliance zoológusa nyújtotta be, aki azt remélte, hogy géntechnológiával olyan vírust tud létrehozni, ami az emberi sejtekbe is könnyen bejuthat. Valljuk be őszintén, ez választ adhatna a tudományos közösségben régóta fennálló kérdésre, hogy hogyan fejlődött ki a SARS-CoV-2, és hogyan válhatott ennyire virálissá.

Daszak javaslatában az is szerepelt, hogy a nagy kockázatú természetes koronavírustörzseket összekeverjék fertőzőbb, de kevésbé halálos változatokkal. A kutatókból álló “denevércsapatban” részt vett Dr. Shi Zhengli a Vuhan-i Virológiai Intézet szaktekintélye, valamint több amerikai kutató az Észak-Karolinai Egyetemről és a US Geological Survey National Wildlife Health Center-ből.

banner

A Darpa visszautasította a szerződést – mondván: “Egyértelmű, hogy a Peter Daszak által vezetett javasolt projekt veszélybe sodorhatja a helyi közösségeket”, miközben arra figyelmeztetett, hogy Daszak nem mérlegelte teljes mértékben a vírus fokozásával járó veszélyeket annak levegőbe juttatásával.

A támogatási dokumentumokból kiderül, hogy a csoportnak is voltak aggályai a programmal kapcsolatban.

Angus Dalgleish, a londoni St Georges Egyetem onkológus professzora ugyanakkor azt állítja, hogy a kutatás a támogatás nélkül is folytatódott.

Amint a Telegraph találóan megjegyzi Daszak ugyanaz az amber, aki a The Lancet tudományos szaklapban tavaly megjelent levél mögött állt, amely kizárta a koronavírus laboratóriumi kiszivárgásának hipotézisét, és rövidre zárta a COVID-19 eredetével kapcsolatos vitákat.

Peter Daszak és az EcoHealth Alliance (EHA) azt javasolta, hogy a Vuhan-i Virológiai Intézet által gyűjtött halálos, levegőben terjedő denevérkoronavírusokat injekciózzák be egerekbe és több más állatba is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik névtelenül nyilatkozó tudósa a The Telegraphnak elmondta, hogy Daszak támogatási kérelme megdöbbentő módon a halálosabb MERS (Middle-East Respiratory Syndrome) felerősítésére irányuló terveket részesítette előnyben.

“Az ijesztő az, hogy fertőző, levegőben terjedő MERS-vírusokat készítettek” – mondta a forrás, hozzátéve: “Ezeknek a vírusoknak a halálozási aránya meghaladja a 30 százalékot, ami legalább egy nagyságrenddel halálosabb, mint a Sars-CoV-2. Ha az egyik receptorpótlójuk a Mers vírushoz hasonlóan terjedne, miközben megtartaná ezt a halálozási arányt, akkor ez a világjárvány szinte apokaliptikus lenne.”

Azért arra ugye még emlékszünk, hogy az egész COVID-19 sztori a denevérlevessel kezdődött?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.