184 000 fertőzésről 500-ra esett az influenzaesetek száma Németországban egy év alatt

A legfrissebb influenzajárvány Németországban annyira gyenge volt, hogy lassan már a járvány nevet se érdemli meg: a hatóságok alig több mint 500 esetet regisztráltak, írja a Tagesschau.

A Robert Koch Intézet közleménye szerint ilyenre a 30 év alatt, mióta mérik az influenzaesetek számát az országban, soha nem fordult elő. Csupán 519 laboratóriumi vizsgálattal igazolt esetet számoltak össze.

Ez újdonság az influenza terjedésének 1992-ben kezdődött megfigyelése óta. Az északi félteke többi országának többségét is megkímélte a járvány. Az AGI [Robert Koch Intézet Influenza Munkacsoport] jelenlegi heti jelentésében azt írja, hogy az előző évben még több mint 184 000 laboratóriumi diagnosztikával megerősített fertőzésről számoltak be. “Az influenzavírusok keringése rendkívül alacsony szinten stagnál a 2020/21-es szezonban.”

Azt a Tagesschau hozzáteszi, hogy nem minden influenzás esetet rögzítenek. A számadatok csak a valós hitelesített esetekre korlátozódnak, illetve az Intézet munkatársai más mutatókat is figyelembe vesznek az influenzaszezon méréseknél. Az idei szezonban eddig összesen 13 laboratóriumi igazolt influenzával kapcsolatos halálesetet jelentettek.

Az előző években a hitelesített szám általában néhány száz volt Németországban, a 2017/18-as hullám idején a szám elérte az 1700-at. Az RKI ugyanakkor hozzáteszi, a tényleges szám lényegesen magasabb lehet: 2017/18-ra például azt feltételezték, hogy 25 000-ren haltak meg Németországban influenza következtében vagy ahhoz kapcsolódó szövődmények miatt. Összehasonlításképpen 2020. február 15-e óta 81 693-an lelték halálukat koronavírus miatt.

A Tagesschau úgy magyarázza, hogy azért ilyen enyhe az idei influenzajárvány az idén (13! regisztrált eset), mert hatnak az intézkedések, mint a távolságtartás, a higiénia, a maszkok, a helyiségek szellőztetésére vonatkozó ajánlások (?), az ideiglenes iskolabezárások.

Közben tegnap indult az országban az ismert színészek által indított #allesdichtmachen (mindent lezárni) kampány, ahol színészek 1-2 perces videóüzenetben figurázzák ki és kritizálják a német kormány pandémia intézkedéseit szarkazmus és irónia használatával. A célra indított allesdichtmachen.de hivatalos oldala tegnap óta elérhetetlen, az ország vezető orgánumai kórusban ítélték el a kezdeményezést. A YouTube folyamatosan szedi le a feltöltéseket.

Kapcsolódó:

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük