200 kilométeres ukrán alagútba juthattak be az oroszok

A Wagner nevű orosz katonai magáncég vezetője bejelentette, hogy a Moszkva-barát erők ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck régióban található Szoledar városát. Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér keddi és szerdai nyilatkozataiban elismerte, hogy a térségben még folynak a harcok, de azt mondta, hogy “a Wagner katonai magáncég egységei Szoledar teljes területét ellenőrzésük alá vonták”, és hogy az ukránok körülvették.

“A városközpontot bekerítették, és városi hadviselés folyik. A foglyok számát holnap fogják közölni” – tette hozzá Prigozsin. “A Wagner harcosain kívül más egységek nem vettek részt Szoledar ostromában”. Az amszterdami székhelyű Moscow Times és az AFP azt írta, hogy “ha megerősítik, Szoledar elfoglalása Oroszország legnagyobb sikerét jelentené az Ukrajna elleni háborúban.”

Jevgenyij Prigozsin a Telegramon számos fényképet osztott meg, amelyen a Wagner-csapatok láthatóak Szoledar egyik sóbányájában. A brit védelmi minisztérium egy keddi tájékoztatóban elismerte, hogy a Szoledar nagy része már orosz ellenőrzés alatt áll.

“A harcok egy része a körzet alatt húzódó, kb. 200 km hosszú, használaton kívüli sóbányaalagutak bejárataira összpontosult. Valószínűleg mindkét fél aggódik amiatt, hogy ezeket a vonalaik mögé történő beszivárgásra használhatják” – olvasható a védelmi minisztérium tájékoztatójában.

A hatalmas sóbányáiról ismert, 10 000 lakosú kisváros, Szoledar ellenőrzése stratégiai szempontból különösen kulcsfontosságúnak tekinthető az orosz erők számára, amelyek Bakhmut városának bekerítésére törekszenek, ahol hónapok óta heves, de patthelyzetben lévő harcok folynak. Bakhmut 15 km-re van a külvárostól, Szoledartól.

A Wagner-csapatokat a híres sóbányák belsejében fotózták le, jelentéseik szerint a föld alatt lőszerraktárakat is felfedeztek. Úgy tudni, hogy már az első világháború óta fegyverkészleteket tárolnak az alagútban.

Szoledarban barlangszerű sóbányák találhatók, amelyek az Artemsil állami vállalat tulajdonában vannak. Ez uralta a teljes ukrán piacot, amíg néhány hónappal Oroszország megszállása után le nem állította a termelést. A vállalat a 19. század végi alapítása óta több mint 280 millió tonna sót termelt ki. A bányák 200-300 méter mélyre nyúlnak le, és összesen 300 km hosszú alagutakkal rendelkeznek. A vállalkozás egykor Kelet-Európa egyik legnagyobbjának számított, és 20 országba exportált sót. Egyszer egy hőlégballon is felszállt az egyik bányában, hogy bemutassa a bánya elképesztő mélységét.

A Kreml azt írta, hogy “ne siessük el a dolgot. Várjunk a hivatalos bejelentésekre” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, miközben üdvözölte az “előrenyomulás pozitív dinamikáját”, amely “harcosaink hősiességének” köszönhető. Hangsúlyozta, hogy “a taktikai sikerek természetesen nagyon fontosak”.

Ezt a Kreml reakciót, amely egyáltalán nem említette meg a Wagner-csapatot, a nyugati sajtó némileg megalázó csapásként értékeli a Putyinhoz közvetlenül kötődő katonai magáncégre.

“A légierő egységei elzárták a Szoledart a város északi és déli részéből. Az orosz légierő csapásokat mér az ellenséges erődökre. A támadócsoportok harcban állnak a városban” – folytatta Peszkov.

A sóbánya bevétele akkor történik, amikor a jelentések szerint nagy a feszültség a Wagner-csapat és a védelmi minisztérium között. Úgy tűnik, hogy Wagner szabad kezet kapott a működésében, ami természetesen ütközőpályára állítja az elit csoportot a hadsereg parancsnoki láncával, bizalmatlanságot keltve.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij tagadta a bánya elfoglalását. Nyilatkozatában azt állította, hogy a Wagner-fotók a sóbánya belsejéből mind hamisítványok.