2027-ben már az űrben nyaralhatunk: pénztárcabarát űrhotel nyílik

Mit szólnál ahhoz, ha 2027-ben nyaralásodat nem Balira terveznéd, hanem egyenesen az űrbe? Öveket becsatolni, pénztárcákat elővenni: öt év múlva hotel nyílhat az űrben.

Utazzunk vissza egy pillanatra az időben – pontosabban 2019-re, amikor a koronavírusról még csak nem is hallottunk, és rémálmukban sem gondoltuk volna, mi vár ránk a következő években. Nos, abban az évben mutatta be terveit a kaliforniai Gateway Foundation vállalat, miszerint az űrben nyitnának meg egy tengerjáró hajó stílusú szállodát. A projekt neve mostanra Voyager Állomás lett, bár akkoriban még Von Braun Állomás névvel írta be magát a köztudatba. Mára pedig már minden készen áll arra, hogy ne csak egy tervként emlegessük, 2027-ben pedig az űrhotel minden bizonnyal megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Az űrhotel egyik lakosztálya

A hotel várhatóan 24 modellből fog állni, a kényelem kedvéért pedig lifttel lesznek összekötve a részlegek. Gyűrű formájú elrendezésének és a mesterséges gravitációnak köszönhetően senkinek sem kell majd aggódnia az űrben fellépő súlytalanság miatt. Nem fogunk tehát sem lebegni, és még oxigénünk is lesz. Vígan nézhetjük majd a Földfelkeltét, sőt még tornázhatunk, és wellneszelhetünk is. A környezet tehát pontosan olyan lesz, mint egy földi szállodáé. Nem fosztanak meg azonban senkit a lehetőségtől, hogy még jobban átadja magát az élménynek: aki szeretné, az űrhajósokhoz hasonlóan, fagyasztott és szárított ételeket is fogyaszthat majd.

Az űrhotelben sportolásra is lesz lehetőség

Spórolásra felkészülni – vagy mégsem?

Blincow, a Gateway Alapítvány vezetője elmondta, hogy bár akadt némi probléma a koronavírus világjárvány miatt, az űrhotelt várhatóan 2026-ban el kezdik építeni, 2027-ben pedig már a csillagok közt vakációzhatunk. És hogy mindez mennyibe fog fájni? Nos, az űrutazásnak egyelőre elég borsos ára van, a Virgin Galactic például 250 ezer dollárért, vagyis 76 millió forintért árulja jegyeit az űrbe. A szálloda azonban még nem tudjuk, milyen áron fogja fogadni látogatóit. Nem kell azonban senkinek elcsüggednie és lemondania álmairól, mivel a projekt tervezői elmondták, hogy „törekednek arra, hogy az anyagi vonzatok ne legyenek többek, mint egy hajóút egy óceánjárón vagy egy családi vakáció a Disneylandben”. Mindenesetre, van még egy pár évünk arra, hogy összespóroljunk a kiruccanásra, mely valóban ígéretesnek hangzik.

Az űrturizmus egyébként már igencsak a sarkukban van, a már több mint egy éve tartó karantén pedig úgy tűnik, elég jól hatott a technológiákra. A SpaceX például néhány hónappal ezelőtt a NASA-val közösen embert küldött az űrbe, azóta pedig már megkezdte a privát űrutazás új korszakát. Összességében tehát elég valószínű, hogy néhány év múlva már az űrutazás lesz az új Bali.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük