209 milliárd eurót kapott Olaszország a gazdaság újraindítására

Olaszország méltóságát és az európai uniós intézmények függetlenségét is tiszteletben tartja a megállapodás,” mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az EU-csúcs után.

“Az olasz kormány erős, és ez a megállapodás az olasz kormány cselekvését erősíti. A megszerzett 209 milliárd euróval lehetőségünk van újraindítani Olaszországot, de ehhez nagyobb sebességre kell kapcsolnunk,” jelentette ki. Majd hozzátette, “büszke vagyok az eredményre, büszke vagyok arra, hogy olasz vagyok”, nyilatkozta Conte.

A kapott összeg miatt Róma nem kíván élni az európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaival. Elemzők megjegyezték, hogy az olasz kormány pont annyival, 36 milliárd euróval szerzett többet, mint amennyit az ESM-forrásokkal kapott volna. Olaszország a helyreállítási csomagból 82 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatásként, 127 milliárdot pedig kölcsönként kap. Sergio Mattarella államfő közölte, hogy a négy napos tanácskozás eredménye az Európai Uniót erősíti, de Olaszországnak most reformprogramot kell indítania.

Luigi Di Maio külügyminiszter, aki az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa köszönetet mondott az országot talpra állító Giuseppe Conténak. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti szerint a kormányfő nagy csatát vívott az Európai Unióval, de végül sikerrel járt. A jobbközép Hajrá Olaszország (Forza Italia) szenátusi frakcióvezetője, Anna Maria Bernini történelmi megállapodásról beszélt, hangsúlyozva, hogy most Olaszországon a sor. A mediterrán országnak komoly és gyors reformokat kell indítania.

Másoknak annyire nem tetszett a megállapodás

A jobboldali Északi Ligát (Lega Nord) és az ellenzéki koalíciót vezető Matteo Salvini szerint Olaszország “akkora átverést kapott mint egy ház”. Megjegyezte, hogy ezzel gyakorlatilag Olaszország sorsa az Európai Bizottság kezébe került. Majd úgy fogalmazott, hogy “a Brüsszel által várt reformok az olaszok izzadságát és vérét követelik majd.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) elnöke szerint Conténak sikerült “legyőznie a északi államok egoizmusát, de az eredmény alacsonyabb a vártnál”.
A La Repubblica baloldali napilap is úgy vélte, hogy az EU-csúcsnak Berlin és Párizs együttműködése az igazi győztese. A Corriere della Sera jó osztályzatot adott Conténak, mivel küzdött, és elérte amit akart. A napilap szerint Olaszország olyan gólt rúgott Hollandiának, mint Francesco Totti a 2000-es labdarúgó EB-elődöntőjében.
A jobboldali Il Giornale azerint új európai egyensúly született, amely ismételten megkoronázta Angela Merkelt. Az IlSole24Ore gazdasági napilap rámutatott, hogy Olaszország szerezte meg a források 28%-át, de az északi takarékos államok is jelentős engedményeket vittek haza. Kommentárok szerint Olaszország történelmi lehetőséget kapott, amelyet nem szabad elszalasztania.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:

Retteghet az Unió, komoly gazdasági problémákkal küzd Olaszország

Az olasz bankok készen állnak a digitális euró tesztelésére

Egy olasz középiskola blokkláncon adja ki az érettségi bizonyítványokat

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.