224 embert ölt meg a terrorista, a COVID miatt mégis szabadon engedték

1998-ban két merényletben összesen 224 emberéletet oltott ki az Oszama bin Laden csatlósaként ismert Adel Abdel Bary, most mégis kiszabadult a börtönből. Az Egyesült Királyságba költözött, és vígan éli az életét, miután egy manhattani szövetségi bíró megállapította, hogy a rácsok mögött nem sok esélye lett volna túlélni a koronavírust. 

A 60 éves Adel Abdel Bary 21 évet töltött egy New Jersey-i börtönben miután az al-Kaida-val együttműködve 1998-ban két afrikai robbantásban összesen 224 embert ölt meg, köztük 12 amerikai állampolgárt. A terroristát nemrég kiengedték a börtönből előrehaladott korára és túlsúlyára hivatkozva.

“A vádlott elhízása és kissé előrehaladott kora miatt a COVID-19 lényegesen kockázatosabb számára, mint egy átlagember számára” – írta Lewis A. Kaplan amerikai kerületi bíró.

Bary-t október 28-án helyezték volna szabadlábra, de ügyvédjei ügyfelük életkorára, túlsúlyára és asztmájára hivatkozva azt kérték, hogy még hamarabb engedjék ki a börtönből. Ügyvédjei azt írták a bírónak, hogy a férfi “bebörtönzése most jelentősen megnöveli a fertőzés kockázatát, ami katasztrofális egészségügyi következményekkel járhat.” 

A bíróság ugyan Bary 60 évét nem tartotta előrehaladottnak, de az elhízással kapcsolatban azt válaszolta: “A vádlott elhízása kényszerítő ok, amely indokolhatja a büntetésének csökkentését a jelenlegi járvány fényében.”

1 millió dolláros lakásban tengeti a napjait

A 104 kilós terroristát még október 9-én kiengedték a börtönből, három nap múlva a bevándorlási végrehajtó létesítmény átadta az Egyesült Királyság tisztviselőinek. Bary-t – akinek fia is iszlamista harcos – a felesége várta egymillió dolláros londoni otthonukban. Visszatérését az Egyesült Királyságba nem tudta senki sem megakadályozni, mert még 1997-ben menedékjogot kapott. A brit tisztviselők nem küldhetik vissza a szülőföldjére Egyiptomba sem, mert ott halálbüntetés várna rá. Így kénytelenek elfogadni azt, hogy egy tömeggyilkos él a közvetlen közelükben.

Visszatérése hatalmas fejtörést okoz az Egyesült Királyság belügyminiszterének. Az országnak meg kellene szabadulni a potenciális fenyegetésektől, de itt van egy hírhedt terrorista, akit csak idedobtak a küszöbre” – mondta egy forrás a The Sun-nak.

Bary bevándorlási ügyeivel foglalkozó ügyvédje a múlt hónapban a New York Times-nak azt nyilatkozta: “Ennyi idő után Bary úr csak annyit szeretne, hogy nyugodtan tudja élni az életét együtt a családjával.”

Edith Bartley, akinek az öccse az áldozatok között volt, felháborodott az amerikai bíróság döntésén. Véleménye szerint “hogyha egy személyt rehabilitálnak, az nem jelenti azt, hogy annak megváltozik a gondolkodása is. Ez egy olyan ember, aki még mindig árthat a világnak.”

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük