A gluténmentes generáció: 25 év alatt duplájára nőtt Európában a lisztérzékeny gyerekek száma

Egy új tanulmány szerint a cöliákia, az az a lisztérzékenység előfordulása 25 év alatt a duplájára emelkedett Európában az olasz iskolások körében.

Az olaszországi Marche Politechnikai Egyetem tanulmánya alapján a másképp cöliákiának avagy gluténérzékeny enteropátiának nevezett, árpában, búzában, és rozsban megtalálható glutén fogyasztására adott autoimmun reakció fájdalmas károkat okoz a vékonybélben. Az ilyen esetek száma egy 25 évvel ezelőtti hasonló tanulmány eredményeivel összehasonlítva a duplájára nőttek az iskolások körében.

7760 5 és 11 év közötti iskolást kértek meg Olaszországban a vizsgálat keretében egy vérteszt lefolytatására arra keresve a választ, hogy vannak-e olyan specifikus génmutációik, ami a lisztérzékenység kialakulásához vezethetnek. Pozitív tesztek esetén a kutatók glutén antitesteket meglétét vizsgálták a szervezetükben. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy az olasz gyermekeknél az autoimmun betegség általános megléte 1,6%, ami magasabb, mint az egy százalék körüli globális átlag.

“Vizsgálatunk kimutatta, hogy a cöliákia előfordulása az iskolás gyermekeknél az elmúlt 25 évben megduplázódott, összehasonlítva a csapatunk által hasonló iskolai korcsoportban közölt adatokkal” – mondta Elena Lionetti vezető szerző, az egyetem professzora. “Úgy tűnik, hogy több cöliákia eset létezik, mint a múltban, és hogy szűrési stratégia nélkül ezeket nem fedezhetjük fel.”

Lionetti hozzáteszi:

Jelenleg a lisztérzékeny betegek 70%-át nem diagnosztizálják, és ez a tanulmány azt mutatja, hogy nem invazív szűrővizsgálatokkal lényegesen többet lehetne azonosítani, ha a szűrést már gyermekkorban végeznék. A glutén [érzékenység] diagnosztizálása és elkerülése potenciálisan megakadályozhatja a bélboholy károsodását (a vékonybél falát felépítő ujjszerű kivetülések), ami a tápanyagok felszívódási zavarát és hosszú távú egészségkárosodáshoz vezet, mint például növekedési problémákhoz, fáradtsághoz és csontritkuláshoz.

A cöliáka Európában mintegy 7 millió, Magyarországon 150 ezer ember érint, de fontos hozzátenni, hogy közülük mindössze 25 százalékukat, csak minden 4. beteget – diagnosztizálták (ez az arány országonként eltérő lehet, 10-50% között). Az Egyesült Államokban 3 millióra tehető a számuk, de újfent, mindössze 20%-uknál kerül diagnosztizálásra. Az mindenesetre látható, hogy Európában emelkedik a szám.

Az autoimmun rendellenességben szenvedők gyakran a diagnosztika hiánya miatt nincsenek tisztában a betegség természetével, mialatt a lisztérzékenység bizonyítottan fáradtságot, ködös agyat, hasmenést, puffadást, fogyást és vérszegénységet okozhat.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy “a lisztérzékenység növelheti az idő előtti halálozás kockázatát.”

A lisztérzékenység felfutása gyaníthatóan a magas gluténtartalmú feldolgozott élelmiszereken alapuló ‘ipari’ étrend kárára írható, ami domináns Európában és az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.