31 millió tonna olcsón kibányászható aranyat találtak Ugandában

Az aranyra elég sűrűn hivatkoznak úgy, mint egy nemesfémre, amiből nagyon kevés van. Még szerdán a közép-afrikai ország, Uganda arról adott ki közleményt, hogy egy friss kutatás szerint 31 millió tonna aranyérc vár kibányászásra az ország területén. Ez óriási mennyiség a világ legnagyobb aranybányáit ismerve. Az ugandai Energiaügyi és Bányászatfejlesztési Minisztérium szóvivője szerint közel 321 ezer tonna arany nagyjából azonnal hozzáférhető és kitermelhető.

Uganda nagyhatalom lehet az aranykitermelésben

Arról már elég sok cikk született, hogy az elmúlt években egy uncia arany ára az amerikai dollárhoz nézve 48%-ot emelkedett, idén 2060 dollárt is kellett már adni egy unciárt. Persze az csak egy csúcs volt, most alig több mint 1800 dollárt ér az arany unciája, de az ár ismét emelkedő tendenciát mutat. A szerdai bejelentéstől azt remélik az ugandai vezetésben, hogy befektetőket és bányászati vállalatokat tudnak majd az országba csábítani. A bejelentések szerint a kínai Wagagai Mining bányavállalata már eléggé benne van az ügyben. 2022. márciusában meg is kapták a bányászati engedélyüket aranyra. 21 éves bányászati jogot szereztek az ország keleti részén található Busia járásban. Ez az a járás, ahol a legtöbb aranyérc található a kutatások szerint. A Wagagai az első bányáját Maweróban nyitja majd meg, ahonnan elég könnyedén kinyerhető 12,5 tonna arany.

A kitermelés már az idén el fog kezdődni és a cég eddig több mint 200 millió dollárt költött a finomító állomása megépítésére. Az arany nem csak azért áll kis mennyiségben rendelkezésre, mert kevés van belőle a világon, hanem azért is, mert nem könnyű kibányászni az ércet. Az ugandai energiaügyi minisztérium szerint miközben az országban 320 ezer tonna arany kitermelhető jelenleg is a becslések szerint, évente csak úgy 2500 tonnát bányásznak ki világszerte a nemesfémből. Mindenesetre komoly lelőhelyeket fedeztek fel ismét Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában is. Úgyhogy az, hogy nagyon kevés van az aranyból, egyre kevésbé állja meg a helyét. Legutóbb 2020. októberében fedeztek fel egy hatalmas lelőhelyet Oroszországban, korábban 2020. augusztusában pedig Lengyelországban találtak nagy aranytartalékokat. Ugandára visszatérve, ez a régió mindig is ismert volt a rengeteg ásványkincsről. A közép-afrikai Kongó többféle ásványkincsből is a legnagyobb tartalékokkal rendelkező országok közé tartozik.