5G és Bill Gates: a legjobb összeesküvés-elméletek a koronavírussal kapcsolatban

A Holdra szállás sosem történt meg és a Föld lapos – garantáltan mindnyájan hallottunk már vad összeesküvés-elméleteket. Most a koronavírus azonban egy új adag friss konteóval örvendeztetett meg minket, így elkerülhetetlen volt, hogy a legjobbakból csemegézve néhányat bemutassunk most itt is.

A legjobb összeesküvés-elméletek

Szerintem kétféle összeesküvés-elméletet lehet igazán élvezni: az egyik az, ami annyira vad és elképzelhetetlen, hogy már csak nevetünk rajta, míg a másik az, amire ránézünk, és azonnal azt gondoljuk, hogy ’na, ez mekkora hülyeség… vagy mégsem?’. Sajnos a koronavírussal kapcsolatban főként az első típussal találkozhatunk – de azért, aki szórakozni akar egy kicsit, az ezeket is értékelni fogja.

A 5G technológia

Tipikus példája annak, hogy ha valamilyen új technológiát nem értünk, akkor azt rögtön ördögtől valónak gondoljuk. Az 5G terjedésekor is ugyanez történt; az összeesküvés-elmélet pedig – miszerint az 5G megváltoztatja az ember immunrendszerét, és ezért ilyen veszélyes ránk a koronavírus – meglehetősen nagy embercsoportot győzött meg igazságáról.

Birminghamban még 5G tornyokat is gyújtogattak tiltakozásul, és számos kormányzat is olyannyira komolyan vette ezt, hogy kutatást rendelt el az elmélettel kapcsolatban. Az persze már mindegy is, hogy minden egyes tudományos vélemény azt támasztotta alá, hogy az 5G elmélet alaptalan – ha egyszer ez a konteó felkerül Twitterre, akkor garantáltan sokaknak ültet bogarat a fülébe.

Bill Gates találta ki az egészet

Másik tipikus példa: ha valamivel kapcsolatban figyelmeztetést adsz az emberiségnek, majd az az esemény be is következik, akkor egyértelmű, hogy te vagy az okozója a dolognak. Vagy ebben lenne egy kis logikai bukfenc? Á, dehogy, hiszen az összeesküvés-elméletek mindig elképesztően logikusak.

Az mondjuk biztos, hogy Bill Gates és felesége, Melinda már jó ideje foglalkoznak a globális egészségügyi helyzet javításával, és ennek érdekében vakcina- és oltóanyaggyártásba is befektettek. Ez a tény viszont még viszonylag messze áll attól a következtetéstől, hogy pont ezért egy járványt is szabadítottak volna a világra, hogy most ebből gazdagodjanak meg az amúgy eleve is rendkívül szegény Gates-ék.

5G és Bill Gates: a legjobb összeesküvés elméletek a koronavírussal kapcsolatban

Kína a hibás mindenért

Természetesen ezt a klasszikus összeesküvés-elméletet sem hagyhattuk ki. Hiszen ha Kínából indult a járvány, akkor az azt is jelenti, hogy ők direkt találták ezt ki, ugye? Rengetegen azonnal magyarázattal is alá tudják ezt az állítást támasztani: szerintük ugyanis Kína ezzel akarja meggyengíteni versenytársainak gazdasági hatalmát. Sőt, tovább is mennek ennél: sokak szerint Kína az ellenszerrel is rendelkezik, csak szánt szándékkal nem adja ezt ki a világnak.

A probléma csak abban rejlik, hogy a mai globalizált világban Kína nem annyira jár jól azzal, ha térdre kényszeríti az összes ellenfelét – ki fogja akkor ugyanis megvenni a kínai exportot? A járvány kitörése óta Kína többszáz milliárd dolláros veszteséget tudott elkönyvelni, amit így kissé nehezen lehet ezzel az elmélettel megmagyarázni. A titkos oltóanyag meg megint csak egy elég erős kérdőjel, hiszen ha tényleg rendelkezik ezzel Kína akkor miért nem dobja piacra, hogy ezzel söpörje be az óriási profitot?

Jó pár összeesküvés-elmélet kering még ezeken kívül az interneten, így akit érdekel, az könnyen el tud ezekben mélyedni. Azonban ebből a háromból is látszik az, amit már korábbi konteókból is könnyen láthattunk: amikor az emberek nem értenek valamihez, akkor a lehető legegyszerűbb megoldást fogják elfogadni igaznak – az meg már lényegtelen, hogy az éppen teljes hülyeség-e.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük