6600 miniföldrengést mértek a Cumbre Vieja vulkán kitörése előtt

A spanyol kanári-szigeteki La Palmán egy nemzeti parkban kitört az 1971 óta szunnyadó Cumbre Vieja vulkán miután az elmúlt héten több ezer miniföldrengést regisztrálták a térségben.

A kitörés előtt 3.2-es erősségű földrengést regisztráltak még szombaton, mindössze 300 méterrel a felszín alatt. Vasárnap délelőtt újabb enyhe remegés volt tapasztalható közvetlenül a kitörés előtt.

A földrengések Cumbre Vieja környékén kezdődtek még szeptember 11 -én és azóta több, mint 6600 miniföldrengést regisztráltak. A Kanári-szigetek Vulkanológiai Intézete (Involcan) még szerdán jelentette, hogy okkal feltételezhető, hogy a szeizmikus mozgás a lassan felszínre törő magma miatt történt.

A múlt héten a helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a vulkán egyik érzékelője “30 év legmagasabb hélium-3 szintjét” mérte. A magas gázszint gyakran egy jövőbeni vulkáni tevékenység előjele.

A Cumbre Vieja vulkán kitörése néhány vad elméletnek is helyet ad. Például egyes elméletek szerint, ha a kitörés elég nagy, akkor egy megacunamit is kiválthat. A teóriát Steven N. Ward ismertette még két évtizeddel ezelőtt, aki a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem Geofizikai és Planetáris Fizikai Intézetének munkatársa.

Salvador után itt egy újabb hely, ahol a bitcoin bányászok örülhetnének a magas vulkanikus aktivitásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük