A Bank of England nagyipari pénznyomtatásba kezdett

Az angol központi bank, a Bank of England 150 milliárd font értékű készpénz nyomtatásába kezdett annak érdekében, hogy felélénkítse a gazdaságot.

Rossz gazdasági kilátások

A bank Monetáris Politikai Bizottsága egy gazdasági jelentésben számolt be arról, hogy több mutató is azt jelzi, hogy az ország gazdasági kilátásai rosszabbodtak. A fogyasztói kiadások visszaestek, a cégek befektetési hajlama csökkent, a munkanélküliség pedig nőtt.

A Bank of England arra számít, hogy a gazdaság további 2%-os csökkenést fog elszenvedni 2020 utolsó negyedévében és majd csak a jövő év elején fog újra talpra állni a gazdaság. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságnak épp hogy sikerülne elkerülnie a kettős mélypontú recessziót. A bank előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta is 8 héten belül nagyot ugorhat. 4,5%-ról 6,3%-ra emelkedhet az év végéig, majd 7,75%-nál érheti el a csúcsot 2021 áprilisa és júniusa között.

A bruttó hazai termék tekintetében várhatóan 11%-os csökkenést kell elkönyvelnie az országnak ebben az évben.

A Bank of England válasza a gazdasági visszaesésre

Az Egyesült Királyságnak mindenképp kezelnie kell a helyzetet és megoldást kell találnia a gazdaság felélénkítése érdekében. A Bank of England arról számolt be, hogy további 150 milliárd fontot fognak a gazdaságba pumpálni így a második országos karantén kezdetén. Ezáltal az ország eszközvásárlási kerete 875 milliárd fontra fog emelkedni. Az újonnan nyomtatott készpénzt arra fogják fordítani, hogy felvásárolják az államadósságot és alacsonyan tartsák a hitelfelvételi költségeket.

A koronavírus és a Brexit miatti bizonytalanság

A Brexit és a világjárvány miatt a gazdasági kilátások szokatlanul bizonytalanok, elég nehéz megjósolni, hogy alakulnak majd a gazdasági mutatók a jövőben. Minden azon múlik, hogy a koronavírus terjedése és a világjárvány kezelése milyen méreteket fog ölteni, milyen intézkedéseket kell bevezetni. Emellett az is fontos tényező, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió között milyen kereskedelmi megállapodásokat sikerül kialakítani. A Brexit miatt az export biztosan csökkeni fog a december 31-ig tartó átmeneti időszakot követően, várhatóan 1%-kal fog visszaesni a gazdasági növekedés a jövő év elején. Számos vállalat – különösen a kis cégek – nincsenek még felkészülve az új vámmal kapcsolatos megállapodásokra.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.