Egyre valószínűbbnek tűnik az alku nélküli Brexit

Napok óta tele van a sajtó azokkal a hírekkel, amelyek egy egyre valószínűbb, alku nélküli Brexit lehetőségét taglalják. Még szerdán a brit miniszterelnök, Boris Johnson és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen beszéltek erről. Ha vasárnapig nem lesz megegyezés, akkor a britek megegyezés nélkül távoznak az Európai Unióból év végén. Ennek megfelelően az angol haditengerészet hajói már felvonultak a brit felségvizeken, hogy azonnali hatállyal érvényt szerezzenek a brit halászati jogoknak, amint lejár a határidő.

Az alku nélküli Brexit hatásai a gazdaságra

A kőkemény és alkura egyáltalán nem hajló Johnson már figyelmeztette az angol vállalatokat és a közvéleményt is, hogy készüljenek fel egy “no deal” eshetőségre. Ugyanis jelenleg nagyon távolinak tűnik, hogy bármiféle alku szülessen még az év vége előtt. Főleg azért nem, mert egyik fél sem hajlandó egy jottányit sem engedni az álláspontjából. A britek nem akarják, hogy az EU bármilyen módon beleszólhasson a klímaügyeikbe, a halászati jogok körüli kérdésekbe és az EU-s munkavállalók helyzetének kezelésébe. Míg az EU attól fél, hogy egy rossz alkuval versenyelőnybe juttatja a brit gazdaságot az EU-s országokkal szemben. Ha a különböző brit fogadóirodákat megnézzük, akkor ott is láthatjuk, hogy sokkal nagyobb már az esélye annak, hogy nem lesz alku.

A tárgyalás vége
Forrás: spiegel.de

Szakértők véleménye megoszlik abban, hogy az alku nélküli Brexit kinek is lesz nagyobb csapás. Jelenleg úgy tűnik, hogy inkább az EU-s gazdasághoz jobban kötödő brit cégek lesznek a vesztesek. Bár egy keményvonalas Brexit-hívő ezt nem így gondolja természetesen. Ha pedig vasárnapig tényleg nincs alku, akkor jövő héten megnézhetjük, hogy a piac hogyan fogja beárazni ezt a helyzetet. Eddig ugyanis csak elméletek és becslések voltak, tekintve, hogy mindkét fél elemi gazdasági érdeke lenne a megegyezés. A londoni tőzsdén kereskedhető 100 legnagyobb kapitalizációval rendelkező vállalat részvényeiből álló FTSE 250 index értékében például a Morgan Stanley vezetői elemzői legalább 6-10%-os esésre számítanak egy “no deal” esetén.

További eshetőségek

A Citigroup elemzői ennél borúlátóbbak, ők úgy vélik, hogy a brit bankok részvényei akár 20%-kal is zuhanhatnak, főleg, hogy senki nem számít az alku nélküli távozásra. Ha megnézzük az elemzői véleményeket, akkor összességében nem a totális káoszra számít senki. Inkább egy kontrollált csalódásra, hiszen a globális kilátások 2021-re igencsak ígéretesek. Főleg hogy kedden már megérkezett az első vakcinaszállítmány is Nagy-Britanniába. Egy alku nélküli Brexit esetén a brit gazdasági kilátásokat valamelyest korrigálni kellene lefelé, plusz a font értékében is várható valamekkora visszaesés. És mire lehetne számítani akkor, ha nem születik alku? Összefoglalóan: nagy valószínűség szerint Észak-Európa összes gazdasága visszaesést szenvedne el, az összes európai tőzsde megbillenne valamelyest. Plusz a közlekedés a határon káoszba fulladhat és megborulhatnak bizonyos szállítási láncolatok is. Ne így legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.