A brit mobilszolgáltatók továbbra is nyomon követik a lakosság mozgását

A piacvezető brit mobilszolgáltatók meglehetősen vitatható dologra adták a fejüket nemrégiben, komoly felháborodást keltve ezzel a lakosok körében. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) szerződést kötött az O2 távközlési szolgáltatóval, valamint a BT Group holdingtársasággal is.

Mindezt annak érdekében tette, hogy minél hatékonyabban nyomon követhesse a lakosság mozgását. Ehhez hasonló intézkedések korábban a koronavírus-járvány idején kerültek bevezetésre.

Az EE mobilhálózat-üzemeltetőt működtető BT Group-pal való megállapodás egészen 2025 áprilisáig tart majd, míg az O2-val nyélbe ütött egyezség 1 év után véget ér.

A helyadatok, amelyeket a BT szolgáltat majd a UKHSA számára, lehetővé teszik a vasúti és a közúti, illetve a városokban és a kieső területeken történő gyalogos közlekedés monitorozását is. A begyűjtött adatok később összegzésre kerülnek majd.

A rendelkezésre álló információkat előreláthatóan arra használják majd, hogy leképezzék a betegségek terjedésének útvonalát. Ezáltal könnyebben kezelhetőek lennének az esetleges jövőbeli közegészségügyi vészhelyzetek. Emellett a biológiai és az időjárási viszonyok következtében kialakuló szükségállapotokkal is gördülékenyen megbirkóznának.

A hatósági szerv bízik abban, hogy az adatok által betekintést nyernek a pandémiát követő magatartásbeli változásokba. Ennek eredményeképp pedig jobban megérthetik a potenciális fenyegetések hatásait.

„Az oltási programok elemzéséhez fontos, hogy értelmezni tudjuk a korcsoportok közötti keveredést, ugyanis csak így lehetséges a követett ráhatások kiszűrése. Ehhez jelenleg a Covid19-világjárvány előtti adatokat alkalmazzák, amelyek aktualizálásra szorulnak ahhoz, hogy naprakész tájékoztatást tudjanak szolgáltatni az állami egészségügy számára. A mobilitási statisztikákon keresztül a UKHSA képes felismerni a végbement módosulásokat”, olvasható a BT Group szerződésében.

A lakosság természetesen nem nézi ezt jó szemmel s nehezményezi kiszolgáltatottságát. Ez egyébként nem az első eset, hogy a brit kormány drasztikus módon megsérti az állampolgárok privát szféráját. Tavaly novemberben például egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely révén a hatóságok korlátlanul beleolvashatnának bárki magánbeszélgetéseibe, ha éppen úgy tartja kedvük.