A brutális igazság a klímaváltozásról

Egy orosz-brit politikai kommentátor hét perces beszédében foglalta össze gondolatait a klímaváltozásról. Mondandója nem is annyira a klímaváltozás jelenségéről, mint a társadalom hozzáállásának problémájáról szól. Elmondta azt is, miért gondolja úgy, hogy a megoldás elérése közel lehetetlen.

A beszédéről készült teljes videó a Twitteren került megosztásra január 14-én.

Konsztantyin Kisin orosz születésű író, podcaster, politikai kommentátor 11 éves korában költözött Moszkvából az Egyesült Királyságba. Kisin számos kiadványnak, köztük a Quillette, a The Spectator, a The Daily Telegraph és a Standpoint számára írt a technológiai cenzúrával, a woke-kultúrával, a komédiával és a “kultúrharc” témáival kapcsolatos kérdésekről a múltban.

“Az egyetlen módja a klímaváltozás leküzdésének munkával, alkotással és építéssel érhető el” – mondja lényegre törő mondandójában Kisin.

Amíg szegénység létezik, addig a klímaváltozás problémája is fenn fog állni

Beszéde alatt utalásokat tett arra, hogy amíg a világban akkora szegénység uralkodik, mint amilyen jelenleg is, addig az emberek fontossági sorrendjének élén nem a klímaváltozás problémájának megoldása fog szerepelni. Hanem ehelyett az, hogy hogyan etessék meg gyerekeiket, hogyan dolgozzanak, hogyan szerezzenek pénzt, hogyan teremtsenek élhető környezetet családjuknak, miközben az immunrendszerük az utolsókat rúgja az egészségtelen környezetük miatt, amiben élnek. Szülőhelyét, az akkor még szovjet Oroszországot is felhozta példának, ahol annak ellenére, hogy nem egy szegény országról van szó, információi szerint a lakosság 20%-nak még wc sincs a háztartásában.

Kitért arra is, hogy az Egyesült Királyság a világ globális szén-dioxid-kibocsátásának csupán 2%-ért felelős. Ezzel nem az országot mentegette, csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az olyan helyeken, mint Ázsia és Latin-Amerika a szegénység aránya ilyen szinten túlsúlyban van, teljesen mindegy egyénszinten mit teszünk a klímaváltozás megelőzése érekében, apró lépéseink a környezetre egyszerűen nem lesznek eredményes hatással.

“Ha Nagy-Britannia egésze most elsüllyedne a tengerbe, még az sem eredményezne abszolút semmilyen változást a klímaváltozás problémájára.” 

De mi is ez a “woke-kultúra”?

Kisin beszéde leginkább a társadalom azon részé felé irányult, akik a “woke” ideólógia követőinek vallják magukat. A woke kultúra vagy woke ideológia kifejezés 2017-ben terjedt el, jelentése pedig röviden szólva a társadalom igazságtalanságaira való figyelemfelkeltés. Elnevezése az angol “stay woke” kifejezésből származik, arra utalva, hogy ébren lenni annyit jelent, mint tudatában lenni annak, milyen hátrányok érintik a társadalom kisebbségben lévő rétegeit. “Woke”, tehát “felébredt” az, aki tisztában van a világban zajló társadalmi problémákkal. A mozgalom leggyakrabban taglalt témáihoz tartozik a rasszizmus, a szabadságjogok, a klímaváltozás, a nemek közötti egyenlőség, stb. Azonban a kritizálás, a túlzásokba esés, valamint a kormány és mindenki más hibáztatása miatt az elején még értelmesnek tűnő mozgalom kezd átalakulni egy olyan ideológiává, amely a problémák megoldása helyett csak még többet szül. Ennek eredményeként miközben a világ egyik fele a “woke” létről áradozik, a másik felének kezd belőle elege lenni.

A kriptók és a környezetszennyezés

A tíz legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta közül az XRP használta a legkevesebb energiát tranzakciónként tavaly. Míg az érme másik oldalán a Polygon hálózata volt az, ami a Bitcoin után a második legmagasabb CO2-kibocsátást regisztrálta a Forex Suggest adatai szerint. Az Ethereum viszont, amely egykor a világ második legnagyobb bányászati blokklánca volt, tavaly szeptemberben fejezte be az átállást a proof-of-stake (PoS) konszenzusmechanizmusra, aminek köszönhetően 99,95%-kal csökkentette a hálózat energiafelhasználását.

Kapcsolódó cikkeink: