A Facebook alkalmazottai mégsem olyan elégedettek mint ahogy hittük?

A Facebook meglepő módon már nem tartozik a világ legjobb munkahelyei közé. 2020-ban a még kiemelkedőnek számító 11. helyet tudhatta magáénak a közösségi média-óriás. Azóta azonban merőben megváltoztak a dolgok s 2021-ben már csupán a 47. helyet kaparinthatta meg. Ez a vállalat legrosszabb rangsorbeli helye az elmúlt 12 évből. Vajon mi állhat a dolog hátterében? 

Legjobb munkahelyek rangsorát minden évben a Glassdoor nevű amerikai weboldal állítja össze a jelenlegi és a korábbi alkalmazottak értékelései alapján. Amellett, hogy véleményezik munkáltatóikat, még arra is lehetőségük van, hogy összehasonlítsák fizetésüket vagy éppen más állás után nézzenek.

A ranglistán első helyen végzett a Bain & Company, amely egy amerikai székhelyű vezetési tanácsadó cég. Őt követi az NVIDIA számítástechnikai vállalat s a bronzérmet az In-N-Out Burger gyorsétteremlánc szerezte meg. A Google a még mindig kimagasló 6. helyet zsebelte be, míg a Microsoft a 9. helyre került.

Milyen is valójában a Facebook munkatársának lenni?

A pozitív szempontok közé tartozik a függetlenség, amelyet kamatoztathatnak projektjeik során vagy a tudat, hogy rendkívül összetartó csapatokkal dolgozhatnak együtt. Illetve, beszámolóik szerint, az is hihetetlen elégedettséggel tölti el őket, hogy munkájuk gyümölcsének több millió ember látja hasznát világszerte. Természetesen a munkavállalói juttatásokról sem szabad megfeledkezni, amelyek igazán ösztönzően tudnak hatni.

Facebook

A negatív tényezők közé sorolandó a gyakran előforduló becsmérlő médiavisszhang. Legtöbb esetben az adatvédelmi problémák, valamint a vállalat által a személyes információk tárolására és átvitelére használt rendszerek vívják ki a lakosság nemtetszését. Több ízben előfordult már, hogy a Facebook adatokat szivárogtatott harmadik feleknek, amellyel komoly vétségeket követtek el. A legszomorúbb az egészben, hogy a vezetőség a problémákat a szőnyeg alá söpri s inkább azzal foglalkozik miként fejleszhetik tovább a Meta hálózatát.

A Facebook névváltoztatása mögött is nagy valószínűséggel az az indok állt, a metaverzum nyújtotta lehetőségek kiaknázása mellett, hogy elhatárolják magukat a múltbeli botrányoktól.

A kék óriás zuhanórepülése a Glassdoor listáján egyébként 2018-ban kezdődött, amikor is az 1. helyről a hetedikre csúszott vissza. Tudniilik, ebben az évben robbant az első adatszivárogtatási botrány, ami megmagyarázza a hanyatlást.