Már kering a műhold, amely a falakon is átlát

  • 226
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Capella Space névre hallgató amerikai céget a NASA egyik egykori vezető mérnöke és egy barátja alapították 2016-ban. Céljuk az volt, hogy egy olyan megoldást kínáljanak, amelyekkel a világ bármely részéről nagyfelbontású képek készíthetőek. És ebben a folyamatban az épületek fala és teteje sem lehet akadály. Egy frissen napvilágot látott hír szerint a Capella Space egyik új, világűrben pályára állított műholdja már képes is utóbbit elérni, azaz a falakon is átlát.

Az új, falakon átlátó technológia bemutatása

A műhold titkát a benne lévő Szintetikus Rekesz Szenzor (SAR) rejti, amely akár éjszaka vagy esőben is képes tökéletes felbontású képet készíteni. A SAR-technológia hasonlóan működik, mint ahogy a denevérek vagy éppen delfinek navigálnak, egyfajta ultrahangos lokátorral. Maga a műhold tehát kibocsát egy 9,65 GHzes rádiójelet a célpontja felé, majd a visszaverődő jeleket gyűjti össze és dolgozza fel. És mivel a műhold a saját jelét küldi le és nem szimplán csak a fényt gyűjti be passzívan, így pedig időnként még az is előfordulhat, hogy átlát az épületek falain. Az egykor a NASA-nál dolgozó alapító, Payam Banazadeh elmondta egy tudományos magazinnak, hogy pont ezért egyedülálló az új műhold.

A műhold
Forrás: spacenews.com

Más megfigyelő műholdak ugyanis képtelenek például éjszaka vagy felhőkön keresztül felvételeket készíteni. Viszont a Capella 2 nevet viselő műholdnak ez egyáltalán nem okoz problémát. És ez azért különösen értékes, mert bármely időpillanatban a Föld egyik felén éjszaka van, a másik felének a fele pedig felhős. Azaz a Föld felszínének 75%-a egy időpillanatban láthatatlan volt eddig. Ráadásul minden folyamatosan mozgásban volt, tehát az állandó megfigyelés sem volt biztosított. És a Capella Space a héten elindította azt az online felületét is. Ezen keresztül kormányzati hivatalok és privát cégek is kérhetnek meghatározott képeket bármiről szerte a világon.

A jövőben ez még bővülni fog

Természetesen miután egyetlen műholdról van még szó, így azért időbe telik a fotó elkészítése. Hiszen figyelembe kell venni, mikor ér a műhold a megfelelő helyzetbe. Ezért a Capella Space azt tervezi, hogy további műholdakat állít majd pályára. Ezzel pedig lehetővé válik a szinte azonnali fényképkészítés szinte bármikor bármiről. És lehet, hogy ez csak egy tudományos magazinban jelent meg, de hosszútávon azért a privát szférájuk miatt aggódók számára komoly fejtörést okozhatnak az ilyen jellegű kezdeményezések, hiszen ha a falakon is átlát, akkor már sokkal többet tudhat meg rólunk, mint bármi korábban. Bővebben a technológiáról ebben a videóben is hallhatunk:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.