A hidegháborút idézi a NATO és az orosz jelenlét a Földközi-tengeren

Az USA a Földközi-tenger feletti uralomra törekszik, miközben a Moszkvával szembeni feszültségek egyre csak nőnek. Ennek hatására a NATO és Oroszország is egy generáció óta nem látott szintre növelte katonai erőit a térségben.

Thibault Lavernhe, a francia hadsereg földközi-tengeri regionális kommunikációs tisztje így nyilatkozott: “Ukrajna megváltoztatta a dolgokat. Az amerikaiak visszatértek. Ilyenre a hidegháború óta nem volt példa”. Majd hozzátette: “Oroszország megduplázta, sőt más források szerint megháromszorozta harcászati kapacitását a térségben”.

A francia katonai tisztviselő becslése szerint Oroszországnak 20, a haditengerészeti flottához tartozó hajója van a Földközi-tengeren. Lavernhe szerint erre válaszreakcióként az USA is hadihajókat vezényelt át az Atlanti-óceánról, hogy megduplázza jelenlétét a Földközi-tengeren.

Továbbnöveli a NATO a katonai jelenlétet

Mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát, a NATO három repülőgép-hordozó anyahajóval és további csapásmérő flottával működött a térségben. A háború kitörése után azonban az Egyesült Államok meghosszabbította a USS Truman repülőgép-hordozó anyahajó állomásoztatását a Földközi-tenger keleti részén.

Carlos Del Toro az amerikai haditengerészeti miniszter a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a USS Truman jelenlegi szerepe lehetővé teszi, hogy egy másik nemzet fegyverként használja.

“A USS Truman szerepe más szövetségesekkel együttműködve az, hogy elrettentse az oroszokat a további agressziótól, és állandó készenlétben álljon az elnökünk vagy a világ más vezetői által adott esetleges parancsokra Ukrajna és az ukrán nép védelme érdekében”.

USS Truman anyahajó

Az USS Truman anyahajó 333 m hosszú, és 78 m széles szuperhordozó, amely körülbelül 90 repülőgép befogadására alkalmas, és 4,5 hektár méretű fedélzettel rendelkezik. Harci terheléssel a hajó közel 97 000 tonna vízkiszorítású, és 6250 fős legénység befogadására alkalmas. Az anyahajó 1998 óta szeli a világ vizeit, és vesz részt harcászati feladatokban a világ minden táján.

A masszív tengeri katonai jelenlét mellett a NATO fokozta hírszerzési tevékenységét is. A francia Atlantique 2 nevű kémrepülőgépeket Krétára telepítették, és rendszeresen pásztázzák a térséget.

Az AFP-nek nyilatkozó NATO-katonatiszt szerint a telepítés célja, hogy “megmutassák az oroszoknak, hogy a Földközi-tenger keleti része NATO-terület”.