Sci-fibe illő tervek: így nézne ki a jövő metropolisza

Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban sci-fibe illő tervekkel álltak elő, hogyan is nézne ki a jövő metropolisza. A várost a tervek szerint a világ egyik legmodernebb helyévé szeretnék alakítani, amelynek legnagyobb látványossága egy hatalmas, kocka alakú felhőkarcoló lenne.

Az Új Murabba nevű projekt révén a terület számos futurisztikus építménynek ad majd otthont, köztük a Mukaab nevű 400 méter magas felhőkarcolónak. Az épület elég nagy lesz ahhoz, hogy 20 Empire State Building is elférjen benne.

Az ország gazdasága jelenleg erősen függ a területén található olajkészleteitől, ezért a diverzifikálásra törekedve sokak szerint a modernizációs erőfeszítései nagyban hozzájárulnak a turizmus fellendüléséhez. Ezen célt hivatott segíteni az Új Murabba projekt is, és fénypontja, a Mukaab, amelyet 2030-ra szeretnének felépíteni.

Még 2021-ben a szaúdi koronaherceg bejelentette, hogy az ország északnyugati részén egy futurisztikus várost tervez építeni 500 milliárd dollárból. A NEOM névre keresztelt város olyan filmekben látott elemekkel rendelkezne, mint robotok alkotta szobaszervíz, repülő taxik és mesterséges holdak. Tavaly pedig egy másik város ötletével álltak elő, amely közel 170 kilométer hosszú „lineáris város” lenne, és a The Line találó nevet kapná. Ezért nem meglepő az Új Murabba terve sem, amivel a leginkább látogatott hellyé nőheti ki magát Rijád a világon.

A felhőkarcoló belsejében egy spirál alakú torony található majd lakóegységekkel, szállodai szobákkal, valamint kereskedelmi helyiségekkel. Forrás: YouTube.

A jövő városa

Az egész projekt ékköve pedig nem más, mint egy 400 méter magas, ugyanennyi méter széles és hosszú, kocka alakú felhőkarcoló lesz. Az építmény 104 000 lakó-, 9000 szállodai hellyel fog rendelkezni, emellett pedig kereskedelmi és kulturális helyiségekkel is el lesz látva.

Ezeken túl a Mukaab belsejében hologramokkal ejtenék ámulatba az embereket, és az azokban gyönyörködők számára olyan helyeket vetítenének ki, mint a Mars felszíne, az óceán mélye, vagy egy mitikus esőerdő. A külső falakon pedig a kultúrához tartozó motívumok jelennek majd meg, amelyek a hagyományok és az uralkodó család előtt tisztelegnek.

A szórakoztatás mellett a projektnek más fontos céljai is vannak. A terület a fejlesztésnek köszönhetően több százezer lakos befogadására lesz képes, és becslések szerint 300 000 munkahelyet hoz a fővárosba. Helyi hírportálok szerint az új belváros akkora területen fog elhelyezkedni, mint fél Manhattan. Továbbá, mint minden modern város, ez is tartalmazna zöld területeket, sétálóövezeteket és kerékpárutakat.

A leírtak alapján egy mesébe illő helyről beszélhetnénk, viszont sokan aggodalmaiknak adtak okot a projektet illetően. A The Byte szerint a Mukaab és az Új Murabba hatalmas mérete kétségeket ébreszt a fenntarthatóságával kapcsolatban. Másrészt azt sem lehet pontosan tudni, hogy a kormány és a befektetők hogyan tervezik finanszírozni ezt a nem mindennapi ötletet.

„A projekt teljes finanszírozása egyelőre nem biztosított. Eddig megpróbáltak sok külföldi befektetőt szerezni a megvalósításához.” – mondta Andreas Krieg, a King’s College London munkatársa.

Azt, hogy mi minden fog megvalósulni ebből a rendkívüli projektből, azt csak a jövő fogja megmondani.