A kínai vezetés kitiltotta a lányos fiúkat a tévékből

Kína oktatási minisztériuma még januárban hirdetett hadjáratot a férfiak feminizációja ellen, amit a napokban új szintre emelt. Peking ugyanis elkezdte korlátozni a hozzáférést az online videojátékokhoz, mialatt próbálja a celebeket övező ‘egészségtelen’ figyelmet is csökkenteni. Mindez Hszi Csin-ping nemzeti újjászületés agendája keretében történik.

Ezek tetetéje jön egy újabb médiahatósági rendelet, ami lényegében kitiltja a feminin férfiakat a televíziócsatornákról és arra ösztönzi a műsorszórókat, hogy helyettük a “forradalmi kultúrát” hirdesség a kínai kultúra összes területén.

A műsorszolgáltatóknak “határozottan véget kell vetniük a nővérű férfiaknak és más rendellenes esztétikáknak” – írta a médiaszabályozó rendeletében, amit még megspékelt egy a mandarinban sértő ‘niang pao’, az az, nővérű vagy lányos férfiak kifejezéssel is.

A döntés a hivatalos szervek azon aggodalmára született, miszerint a japán és dél-koreai lányos énekeseket és színészeket követő kínai popsztárok nem ösztönzik a kínai férfiakat a maszkulinitásuk kihangsúlyozására.

A kínai oktatási minisztérium még januárban jelentette be, hogy több testnevelést szorgalmaz a férfiak feminizációjának ellenszereként és ígéretet tett arra, hogy jobb tornatanárokat toboroznak, illetve olyan fitnesz-alapú ösztönzőket vezetnek be, mint az ingyenes főiskolai oktatás.

A válasz azután jött, hogy a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferencia, a legfőbb politikai tanácsadó testület egyik küldötte kijelentette, a kínai iskolás fiúk “gyengék, öntörvényűek és bátortalanok”, és szükségtelenül befolyásolhatják őket az úgynevezett friss húsok, akik alatt a jóképű, ápolt, finom jellemű hírességeket értik, de facto az egész koreai K-pop bagázst. A rendelet a kínai férfiak feminizálását úgy állítja be, mint ami “veszélyt jelent nemzetünk fejlődésére és fennmaradására.”

“Végre az oktatási minisztérium csinál valami jót is” – írta egy magát tanárnak valló felhasználó a Weibón. “A fiúknak égető szükségük van a több mozgásra annak érdekében, hogy férfiasabbaká váljanak. Manapság túl törékenyek.”

Kína egyébként a hadsereg berkeiben is hirdeti a maszkulinitást, szemben például az Egyesült Államokkal vagy más nyugati hadseregekkel, ahol a hangsúly az inkluzivitás felé terelődött el. Érdemes csak összehasonlítani a kínai, orosz és az amerikai toborzóvideókat:

De azt is érdemes, megtekinteni figyelembe venni miként telik a kínai diákok egy napja néha, többek között az aknavető kezelésének használatával. Ezalatt a progresszív Egyesült Államokban…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük