“Nem tudunk megvédeni” – kriptotőzsde vezető a bitcoinok kiutalására buzdít a kanadai bankszámla befagyasztások miatt

Jesse Powell arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy vegyék ki a vagyonukat a központosított tőzsdékről, mert a letétkezelők nem fogják tudni megvédeni őket a kormány szabályozásaitól.

A Kraken vezérigazgatója, Jesse Powell kritizálta a kanadai kormány azon döntését, hogy bármiféle jogi eljárás nélkül foglalják le a Szabadságkonvojban tüntetők bankszámláin lévő összegeket. Powell elmondta, hogy a Kraken kénytelen lesz eleget tenni a vagyonelkobzási kérelemnek, és arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy minél előbb vegyék ki mind a kriptovalutáikat, mind a fiat pénzüket a központosított tőzsdékről.

A Kraken is kénytelen lesz eleget tenni a szabályozásnak

Csütörtök este közzétett tweetjében bírálta a Kraken feje Justin Trudeau kormányának közelmúltbeli vészhelyzeti törvényeit, amelyek lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy bírósági határozat nélkül lefoglalják a kanadai állampolgárok bankszámláin lévő pénzeszközöket. A kanadai kormány a szabályozásra hivatkozva a Szabadságkonvoj tüntetőinek finanszírozását kívánja megszakítani, akik több kulcsfontosságú tranzitútvonalat is blokkoltak az elmúlt időben. A tüntetők egyébként az ország COVID-19 szigorításai és a kötelező védőoltás ellen tiltakoznak.

“A tisztességes eljárás a kisembereknek való. Kanadában a hatalomnak van igaza.” – írta Powell, utalva arra, hogy a kormány az új szabályozással megkerüli a tisztességes eljárást. Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes csütörtökön a sajtónak adott nyilatkozatában árulta el, hogy a kanadai kormány megkezdte a konvoj tüntetőinek bankszámláinak befagyasztását, a pénzeszközök lefoglalását és a tüntetésekkel kapcsolatba hozható személyek pénzügyi szolgáltatásainak megszüntetését.

Powell egy másik tweetjében arra figyelmeztetett, hogy a Kraken és más központosított kriptotőzsdék kénytelenek lesznek eleget tenni a kormány új törvényének, amennyiben arra kérik őket, hogy fagyasszanak be bizonyos címeket. Amikor az egyik felhasználó megkérdezte, hogy a Kraken kerülhet-e olyan helyzetbe, hogy a kormány felszólítására bármiféle jogi végzés nélkül fagyassza be az emberek vagyonát, Powell így válaszolt:

“Igen, 100%, hogy ez megtörtént/meg fog történni és igen, 100%, hogy kénytelenek leszünk megfelelni. Ha aggódsz emiatt, akkor ne tartsd a pénzedet semmilyen központosított/szabályozott letétkezelőnél. Mi nem tudunk megvédeni téged. Vedd ki a coinjaidat és a fiat pénzedet, és csak a peer-to-peer rendszerekben bízz.”

Továbbra sincs veszélyben a bitcoin és az ethereum

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön a hatóságok 34 olyan kriptotárcát blokkoltak, amelyek a Szabadságkonvojhoz kapcsolódtak. A letiltott tárcák összesen körülbelül 1,4 millió dollár értékű kriptovalutát tartalmaznak.

Egyébként nem Powell az egyetlen, aki felszólalt a kanadai kormány szabályozása ellen. Kedden a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong szintén egy tweetben fejezte ki aggodalmát az üggyel kapcsolatban.

Bár a kanadai bankok elleni szabályozások egyelőre valószínűtlennek tűnnek, a kanadai kormány közelmúltbeli bankszámla befagyasztásai rávilágítottak a decentralizált pénzügyi rendszer fontosságára, mind a kriptoközösség tagjai, mind a nyilvánosság körében. Míg a kanadai hatóságok könnyedén blokkolhatják a központosított tőzsdékre történő kriptoátutalásokat, addig a bitcoin és ethereum peer-to-peer tranzakciói továbbra sincsenek veszélyben.