A magyar fiatalok 55%-ának van megtakarítása, már ha hiszünk a statisztikáknak

Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a magyar fiataloknak, derült ki a K&H felmérésből. 

A K&H ifjúsági indexének 2020. első negyedéves adataiból az derült ki, hogy a magyar fiatalok 55%-a rendelkezik megtakarítással. Ez a két évvel ezelőtti felmérésükhöz képest komoly növekedést jelent, hiszen akkor csak 41%-uknak volt félretett pénze. A felmérésben a 19 és 29 éves korosztály megtakarításait vizsgálták meg, amiből az derült ki, hogy átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a fiatal generációnak.

A 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 évesek közel félmillió forinttal. A megkérdezettek 30%-a azt válaszolta, hogy a hónap elején félretesznek egy meghatározott összeget. 17% viszont azt mondta, hogy jelenlegi jövedelméből egyáltalán nem tud takarékoskodni.

A fiatalok 45%-a semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. Kiderült az is, hogy mindössze 31% képes fél évnél tovább fenntartani magát megtakarításaiból, 34% pedig kevesebb mint egy hónap alatt felélné az összespórolt pénzét. A megtakarító fiatalok majdnem fele lakáscéllal tesz félre. 22% a tanulmányaira spórol, 36% pedig nem említett konkrét megtakarítási célt.

Nem túl rózsás a helyzet

A K&H felmérése pozitívnak értékelte a mai fiatalok helyzetét, a 404 ezer forintos megtakarítás viszont nem tűnik valami soknak. Ha azt nézzük, hogy milyen drága például az egyetemi képzés, még egy szemesztert is csak szűkösen fut ki ez az összeg, és ebbe még nem számoltuk bele a lakhatást és az étkezést. Az is szomorú, hogy a fiatalok 45%-a semmilyen megtakarítást sem tud felmutatni, ami sok esetben önhibáján kívüli tényezők eredménye. Az alapvetően alacsony kezdőfizetések, a költséges albérletek és a magas tandíjak mellett az a csoda, ha valaki félre tud némi pénzt tenni.

A fentebb említett közel félmilliós összeg átlag, vagyis beletartoznak a módos családok gyerekei, akiknek több tíz millióik vannak, illetve azok is, akik mindössze néhány ezer forintot tudnak csak felmutatni.

A pénzintézet kutatása kitért arra is, hogy a takarékoskodó fiatalok közel harmada lakáscéllal gyűjtöget. A mai lakásárakat figyelembe véve azonban, rakosgathatják a pénzt 200 éves koráig. Sajnos 2018 októbere óta már nincs állami támogatás sem a lakás-takarékpénztárba helyezett pénzekre, így még nehezebben juthatnak a fiatalok ingatlanhoz.

Nincsenek jobb helyzetben azok sem, akik tanulmányi céllal takarékoskodnak. Az egyetemi tandíjak már nyugat-európai szintre emelkedtek, így rengeteg diák kénytelen diákhitelt felvenni. Számos hallgató nyelvtanulási hitelt is igényel, hiszen a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgát és a nyelvtanárt másképp nem tudná finanszírozni. Ezen fiatalok helyzete pedig csak tovább romlott a koronavírus járvány miatt, hiszen elsőként a diákmunkásoktól váltak meg a cégek.

Azon fiatalok, akik még nem tűztek ki konkrét célt maguk elé, és szívesen fektetnék be a pénzüket, alternatív megoldásként a kriptovalutákhoz fordulhatnak. Ezáltal közelebbről megismerhetik a pénzügyek és kriptovaluták világát, illetve némi odafigyeléssel plusz bevételhez is juthatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük