A Microsoft volt alkalmazottja 9 évet kapott bitcoinos adócsalásért

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy ukrán állampolgár 9 évet kapott bitcoinos adócsalásért. Ez az első olyan bitcoin ügy az Egyesült Államokban, amelyben az adózásnak is szerepe van.

A nagy értékű bitcoinos adócsalás

A 26 éves ukrán származású, de Washingtonban élő Volodymyr Kvashukot 9 évre ítélték el, amiért több mint 10 millió dollár értékű digitális fizetőeszközt lopott el korábbi munkaadójától.

A korábbi Microsoft mérnök 2016 augusztusától állt a Microsoft alkalmazásában, míg végül ki nem rúgták 2018 júniusában. A férfi a munkatársai személyazonosságát és felhasználói fiókját használta fel a bűncselekmény elkövetéséhez. Előbb ellopta, majd eladta a kriptovaluták adatait tartalmazó CSV fájlokat. Mindezt úgy hajtotta végre, hogy úgy tűnjön, hogy a kollégái éltek vissza a rájuk bízott adatokkal. Kvashuk egy bitcoin mixer szolgáltatást is igénybe vett, hogy még jobban összezavarja a hatóságokat, ha egyszer a nyomára bukkannának.

A férfi több mint 7 hónapon keresztül folytatta az illegális tevékenységet. Ez idő alatt közel 2,8 millió dollár értékű bitcoin haladt át a bankszámláján és befektetési fiókján. Az ukrán az adóbevallásában azt tüntette fel, hogy a számláin áthaladó kriptovalutát egy rokona küldte ajándékként.

Az első bitcoin ügy az Egyesült Államokban

Az amerikai adóhatóságnál, az IRS-nél (Internal Revenue Service) dolgozó Ryan Korner szerint ez az első olyan bitcoin ügy az Egyesült Államoknak, amelynek adózással kapcsolatos vetülete is van. Az eset pedig kiváló példa arra, hogy az adóhatóság szerepe egyre inkább nő a be nem jelentett kriptovaluta tranzakciók azonosításában.

Egyszerűen mondva, a mai ítélethozatal bebizonyítja, hogy nem lehet az interneten keresztül pénzt lopni és a bitcoint felhasználni a bűncselekmény elrejtésére.

Az amerikai ügyészségnél dolgozó Brian Moran is nyilatkozott az ügyben. Véleménye szerint az önmagában elítélendő, ha valaki a munkáltatójától lop. De ha az illető lop és azt még úgy is tünteti fel, mintha a munkatársai tették volna, az még a pénzben kifejezhető káron is túlmegy.

Kvashukot 18 szövetségi bűncselekmény tekintetében találták bűnösnek, melyek közül 6 pénzmosás, 2 pedig valótlan tartalmú adóbevallás. A lopott pénzből a férfi 1,6 millió dollár értékű tóparti házat és egy 160 ezer dolláros Teslát vásárolt.

Kapcsolódó:

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.