A nap képe: Elon Musk megint kutyásat twittelt

De ezúttal nem a Dogecoint rángatta meg vele, teljesen más ambíciói vannak.

Elon Musk, a Mars császára, a Dogecoin vezérigazgatója, noés a Tesla elnöke és megint a világ leggazdagabb embere olyan mémet tett közé a héten, amelyen a híres dogecoin-kutya hatalmas baseball-ütővel űz el két rusnya szörnyet. Mit jelent ez, és mit árul el a nyughatatlan üzletember befektetési ambícióiról?

A mém ahhoz a hírhez kapcsolódik, amely szerint Musk konkurenciát teremtene az OpenAI-nak, amely a ChatGPT mesterségesintelligencia-rendszerrel robbant be a köztudatba ősszel. Musk leendő AI-rendszerét jelképezi a kutya, melyen a Based AI felirat van. Ez már több tervnél, szerződtette is az Alphabet DeepMind AI-tól jött egyik csúcsszakembert.

Elon Must twitter-mémje a Based AI-ról és a többiekről.
Elon Musk twitter-mémje a Based AI-ról és a többiekről.

Szóval a Musk-féle, a Dogecoinhoz persze valószínűleg nem kapcsolódó AI szerinte majd legyőzi a többi csúnya, politikailag befolyásolt vagy befolyásolható AI-t. A mémnek ugyanis van társadalmi-politikai jellegű üzenete is. A Woke a baloldali, szociálisan érzékeny, jelentős részben bevándorló erők elnevezése az USA-ban, a Based pedig ennek az ellentéte, a konzervativizmusé. (A ChatGPT-t pedig erősen próbálják “politikailag korrekté” tenni, korlátozni.)

A Closed AI pedig arra is utalhat(na), hogy az OpenAI-t eredetileg nyílt forráskódú szoftverként alapították (Musk részvételével), de mára már inkább zárttá vált. Főleg, mióta a Microsoft beszállt. De lehet, hogy ezt már csak belemagyarázzuk.