A NASA elképesztő fotókat tett közzé a Napról

A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma közzétett egy fotót, amelyen egy hatalmas koronalyuk keletkezik a Nap légkörében, amely gyors mozgású napszél-áramlatot lövell a Föld felé.

“A jelenlegi koronalyuk 300 000-400 000 kilométer átmérőjű” – mondta a Business Insidernek Alex Young, a NASA Goddard Heliophysics Science Division tudományos igazgatóhelyettese. Azt mondta, “ez körülbelül 20-30-szor akkora, mind a Föld”.

Young szerint a koronalyukak olyan napszelet szabadítanak fel, amely másodpercenként 500-800 km sebességgel haladhat felénk. Továbbá hozzátette, hogy a napszél nagyjából péntekre éri el a Földet.

“A nagy sebességű napszél hatásait valószínűleg március 24-én fogjuk látni. Amikor a szél eléri a Földet, a részecskék és az általa hordozott mágneses mező kölcsönhatásba lépnek a Föld mágneses mezejével, ami gyakorlatilag megzavarja azt” – tette hozzá.

A SolarHam űridőjárási weboldal szerint, amikor a napszél eléri a Földet, közepes (G2) geomágneses vihar keletkezik. De mi történhet ekkor?

Kis geomágneses aktivitás hatására elektromos áram indukálódik a vezetékben. Ez különösen erősen jelentkezik a nagyon hosszú, például a transzatlanti vagy a kanadai–észak-amerikai telefon és távíróvezetékeken. 1859-ben megfigyelték, hogy mágneses viharban hiába kapcsolták le a hálózatot a feszültségforrásról, a hálózat a lekapcsolásra fittyet hányva működött tovább. A nagyobb napkitörések által kiváltott geomágneses viharok néha egészen megdöbbentő hatásokat hoznak létre ezekben a vezetékekben. Megzavarhatják az elektromos és telefonos hálózatokat, az elektronikai cikkeket. Megbolondulhatnak a műholdak és ezzel együtt a GPS-t használó berendezések is.

Az e heti geomágneses vihar veszélye mellett a 25. napfoltciklus már elkezdődött, és várhatóan aktív lesz. Ez bajokat jelenthet a digitális gazdaság számára, mivel a napkitörések okozta zavarok gazdasági károkat okozhatnak. Tavaly Elon Musk műholdas internetszolgáltatása, a Starlink 40 műholdat veszített el, miután egy geomágneses vihar eltérítette őket pályájukról.