A NASA hordozható nukleáris reaktort akar küldeni a Holdra

Az amerikai Department of Energy’s National Nuclear Security Administration (NNSA), azaz a legfőbb atomenergiával foglalkozó állami hivatal szokatlan bejelentést tett közzé pénteken a NASA-val közösen. A közlemény felhívta a magánszektorban működő vállalatok figyelmét egy többéves projektben való részvételre. A projekt fő célja olyan technológia kifejlesztése, amely lehetővé teszi a jövőbeli civilizációknak az élet biztosítását a Holdon és a Marson.

A NASA és a NNSA már 2018 óta dolgozik együtt egy olyan hordozható nukleáris reaktor kifejlesztésén, amely lehetővé tenné a hosszútávú űrutazást és űrkutatást. Ez a fejlesztés is az egyik előfeltétele annak a Mars-expedíciónak, ami a következő évtizedekben valósulhat meg.

A kisméretű nukleáris reaktorok állíthatják elő azt az energiaigényt, amely elengedhetetlen az űrkutatási missziók kivitelezéséhez.” Foglalta össze a pénteki minisztériumi közlemény.

A felhívás partnerek bevonását keresi a következők szerint:

Battelle Energy Alliance, LLC (BEA), a Department of Energy’s Idaho National Laboratory (INL) vezető beszállítója partnerségre lépne nukleáris és űriparban tevékenykedő vállalatokkal. Olyan innovatív technológiát kellene kifejleszteni az együttműködés során mint a hasadásos erőmű (fission surface power – FSP), amit a Holdon is lehetne üzemeltetni.

NASA

Mikorra lesz atomerőmű a Holdon a NASA szerint?

Sajtóhírek szerint a tervek alapján két fázissal terveznek. Az első fázis során ki kellene dolgozni a reaktornak a terveit. A második fázisban pedig meg kellene építeni a tesztreaktort. Utána kellene építeni egy végleges reaktort, amit fel lehetne küldeni a Holdra. A munka része rakéta és landoló egység tervezése is a kiírás szerint, amivel el lehet juttatni a berendezést a Holdra. A végső cél, hogy 2026 végére elkészüljön a reaktor és a rakéta szállítóeszköz a landoló egységgel.

A dátum most még nagyon ambíciózusnak tűnik, főleg úgy, hogy a tervezés során a NASA-val vagy a SpaceX-szel is össze kellene dolgozni, mert ők lesznek az üzemeltetők. A hordozható reaktorra vonatkozóan is szigorú követelmények vannak meghatározva. Súlya nem lehet több 3500 kilogrammnál, képesnek kell lennie folyamatosan 10 kilowattnyi elektromos áramot termelni. Emellett a legnagyobb kihívás, hogy legalább 10 évig kell folyamatosan üzemelnie.

A technológiai követelmények nem egyszerűek. Azonba ma már több olyan vállalat is létezik, akik az elmúlt években hordozható nukleáris erőműveket terveztek és építettek földi használatra. Egyik közülük a TerraPower, egy seattle-i székhelyű techcég, amit a Microsoft-os Bill Gates is támogat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.