A német külügyminiszter háborút hirdetett Oroszország ellen?

Annalena Baerbock német külügyminiszter nemrég nyíltan kijelentette, hogy a nyugati szövetségesek háborút vívnak Oroszország ellen. A megjegyzések az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) keddi megbeszélésén hangzottak el, a Leopard 2 harckocsik Ukrajnába küldéséről szóló vitákkal összefüggésben.

Míg Baerbock szavait a mainstream média nagyrészt figyelmen kívül hagyta, a közösségi médiában számos szakértő riadtan jegyezte meg, hogy a német külügyminiszter lényegében háborút hirdetett Oroszország ellen.

Ironikus módon más német tisztviselők már régóta igyekeznek hangsúlyozni, hogy országuk nem részese a konfliktusnak, tartva a felelőtlen kijelentések és feltételezések következményeitől.

Ezzel a hivatalos állásponttal ellentétben Baerbock hangosan mondta ki: “És ezért mondtam már az elmúlt napokban is – igen, többet kell tennünk Ukrajna védelmében. Igen, többet kell tennünk a tankok terén is”.

Majd azt állította: “De a legfontosabb és döntő az, hogy ezt közösen tegyük, és ne vádaskodjunk Európában, mert mi Oroszország ellen vívunk háborút, és nem egymás ellen”.

Érdekes módon mind Olaf Scholz kancellár, mind a nemrég lemondott korábbi védelmi minisztere, Christine Lambrecht gyenge álláspontot képvisel Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban – többször is kijelentették, hogy nem hajlandóak mélyebben belekeveredni a háborúba. Most azonban úgy tűnik, hogy Baerbock sokkal nyíltabban akar szembenézni a valósággal.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova Baerbock megjegyzéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez újabb bizonyíték arra, hogy a nyugati szövetségesek végig háborút terveztek Oroszország ellen.

“Ha ezt hozzávesszük Merkel leleplezéseihez, miszerint megerősítették Ukrajnát, és nem számoltak a minszki megállapodásokkal, akkor egy Oroszország elleni háborúról beszélünk, amelyet előre elterveztek. Ne mondják később, hogy nem figyelmeztettünk” – mondta Zakharova.