A német Zöld Párt a sokszínűség jegyében az állampolgárok egyharmadát eltiltaná egyes munkáktól

A német Zöld Párt a „sokszínűség” nevében azt tervezi, hogy a német állampolgárok egyharmadának megtiltja a közigazgatási állásokra való pályázást. 

„2026 végére a városban a meghirdetett állások egyharmadát külföldi háttérrel rendelkező pályázóknak kell betölteniük” – jelentette ki Filiz Polat, a Zöldek török származású parlamenti képviselője.

A párt nemrégiben egy kampányt is indított, hogy „a külföldi családokból származó fiatalokat arra ösztönözzék, hogy használják ki a főváros által kínált képzési és tanulási lehetőségeket”. A kampány az iskolákban megrendezésre kerülő „sokszínűség napja” keretében indul, a helyi „külföldi hátterű cégek” között pedig különböző díjakat is kiosztanak majd.

A törvényjavaslat kritikusai szerint ugyanakkor a Zöldek jogszabálya teljesen alkotmányellenes és sérti a diszkriminációellenes törvényeket.

A Zöldek megmozdulása Németországban

A Zöldek egyébként idén júliusban már indítottak egy kampányt, amelyben az ország jövőjéről alkotott elképzelésüknek adtak hangot. Az akcióhoz készített promóciós plakáton kizárólag külföldi hátterű embereket szerepeltettek, szerintük ugyanis ők képezik Németország jövőjét.

Ami a szóban forgó párt hátterét illeti, a kormánykoalícióban is részt vevő Zöldek a német politika egyik meghatározó alakjai. Képviselőik ugyanakkor többször is kifejezték nemtetszésüket, és petíciót indítottak azért, hogy saját kiáltványukból is kivehessék a „Németország” szót. Nemrégiben egyébként vizsgálat indult a párt által delegált diszkriminációellenes kormánybiztos ellen azért, mert korábban a német nemzetiségűeket „krumplinak” nevezte. A párt ugyanakkor többször is kiállt az esélyegyenlőség, és ezzel együtt a bevándorlók jogai mellett is.

Idén júliusban a német kormány előkészített egy törvénytervezetet, amely szerint minden olyan bevándorló megkapná tartózkodási engedélyét, aki legalább már öt éve az országban él. Németországba ugyanis rengeteg bevándorló érkezik, így a kormány célja, hogy „integrálja őket” az állam rendszerébe. A törvényjavaslat ugyanakkor előírja, hogy a bevándorlók a szó szoros értelmében integrálódjanak a német társadalomba, vállaljanak legális munkát és tanulják meg a német nyelvet.