A Pfizer vezérigazgatója nem vesz részt az EP meghallgatáson

Az Európai Parlament (EP) által létrehozott COVID 19 vakcinákkal foglalkozó különbizottság tagjai kellemetlen kérdésekkel várták a Pfizer vezetőjét.

Rendkívüli idők, rendkívüli közbeszerzések

Az Európai Számvevőszék korábban kiadott egy beszámolót a 2021-es COVID-19 elleni vakcinára vonatkozó közbeszerzési eljárással kapcsolatban. A jelentésben többek között megállapították, hogy az eljárás a korábbi szabályoktól eltérően zajlott. Az ilyen volumenű beszerzésekről rendszerint egy az Európai Bizottság (EB) tagjaiból felállított csoport közösen dönt a tagállamok küldötteivel.

Lezsírozott ügy

A COVID-19 vakcina esetén azonban az EB elnöke, Ursula von der Leyen, közvetlenül a gyártó cég, a Pfizer vezérigazgatójával egyeztetett. Az egyeztetéseken az EB és a tagállamok küldöttei nem voltak jelen. A beszámolóban az Európai Számvevőszék kiemelte, hogy az EB kérésükre nem adott ki információkat az előzetes tárgyalások részleteiről.
Ez volt a legnagyobb közbeszerzés, amit az EU a COVID-19 vakcinákra kiírt. A szerződés értelmében ugyanis a Pfizer/BioNTech körülbelül 1,8 milliárd dózisra elegendő oltóanyag leszállítását vállalta.

A jelentésben kiemelték, hogy az európai ombudsman vizsgálatot indított a von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója, közti üzenetek ügyében. Az ombudsman felszólította az EB-t, hogy keressék meg a szóban forgó szöveges üzenetváltást és tegyék azt publikussá.

Haveri szállító

Nem csoda, hogy ezek után Albert Bourla-nek esze ágában sincs megjelenni az október 10-i meghallgatáson. Az EP különbizottsága minden bizonnyal rendkívül érdekfeszítő kérdésekkel készült, talán nem teljesen hiába. A meghallgatáson több nagy vakcinagyártó cég is képviselteti majd magát, mint például a Moderna, az AstraZeneca, és a Sanofi. Minden bizonnyal ők is kérdeznének pár dolgot.

Bourla helyett azonban be kell érniük a cég nemzetközi piaci fejlesztésért felelős elnökével. A Pfizer szóvivője szerint a fenti poszt birtokosa, Janine Small, bizonyult a legalkalmasabbnak arra, hogy a bizottság kérdéseire válaszoljon.

A vezérigazgató és az EB elnöke közti viszony már korábban is szóbeszéd tárgyát képezte. Nem meglepő, hiszen egy több milliárd euróra rúgó szerződés részleteit általában nem SMS-ben szokták megbeszélni, mint ahogy az a jelek szerint ebben az esetben történt.