A Robinhood miatt követhetett el öngyilkosságot egy amerikai fiú

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Robinhood kereskedési applikációja az elmúlt időszakban került igazán reflektorfénybe. Korábban is írtunk róluk már többször, de igazán akkor kerültek a fókuszba, amikor a GameStop-ügy kapcsán egy időre felfüggesztették a részvények kereskedését. Annyira feldühítették ezzel a kiskereskedőket, hogy az applikáció értékelését a Google áruházában 1-esre vitték le. És most az amerikai sajtó ismét negatív téma kapcsán kapta fel az applikáció nevét. Arról számolt be a CBS News műsora, hogy egy 20 éves fiú szülei beperelték az applikációt, mert a fiú tavalyi öngyilkossága felelősének a Robinhoodot tartják.

A Robinhood miatt követhette el öngyilkosságát egy fiú

Az Alex Kearns nevet viselő fiatalember a középiskolai érettségije után vágott bele a kereskedésbe az applikáció segítségével. A szülők azonban nem voltak tisztában vele, hogy Alex opciós kereskedésre is jóváhagyást kapott, ami pénzügyi ismeretek hiányában komoly veszteségekhez is vezethet. A fiú aztán 2020. június 11-én vette észre, hogy a Robinhood felfüggesztette a fiókját, miután a negatív egyenleg átlépte a 700 ezer dollárt (ez 210 millió forint körüli összeg). Másnap pedig már automatikus levél is érkezett, amelyben felszólították Alexet, hogy néhány napon belül fizessen ki 170 ezer dollárt. Ekkor fordult az ügyfélszolgálathoz, hogy megértse, hogyan jött ki az egyenleg a számláján, de napokon keresztül csak automatikus leveleket és semmitmondó üzeneteket kapott a szülők szerint. És egy nappal később, június 12-én a szülőket a rendőrség hívta, hogy elmondja nekik, a fiuk öngyilkosságot követett el.

A fiú

Egy nappal később pedig jött egy üzenet a Robinhoodtól, amelyben azt közölték Alexszel, hogy feloldották a kereskedési tilalmat a fiókján. És egyben megoldották a nyitott egyenleg problémáját is az ügyletek lezárásával. A kaliforniai állami bíróságon beadott kereset szerint az vezetett közvetlenül a fiú halálához, hogy a Robinhood félrevezető kommunikációkat közölt. Plusz a szükségben nem volt elérhető ügyfélszolgálat az ügyfél számára. Hiszen mint kiderült a történetből, más opciós ügyletek segítségével a 700 ezres negatív egyenleg teljes egésze le volt fedve. Tehát konkrétan semmilyen tartozása nem volt a fiúnak. A Robinhood hivatalos közleményt is kiadott az ügy kapcsán, amiről a CBS is beszámolt, és amelyben azt taglalták, hogy az opciós kereskedéshez további feltételeket szabnak a felhasználóiknak és még több oktatási anyag érhető el. Emellett a nyitott pozíciókkal lévő ügyfelek számára már élő ügyfélszolgálat is érhető el. Ez viszont valószínűleg Alex szüleinek kevés vigasz.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolataid vannak, kérjük, olvasd el ezt az oldalt, mielőtt kárt tennél magadban.

Ha másvalakiért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.