A svájci bankárok reményvesztettek a kínai tőke nélkül

A svájci bankárok két tűz közé kerültek – úgy tűnik az eddig pártatlan országnak sürgősen döntenie kell, hogy melyik oldalt támogatja. A döntéshozatal meglehetősen komplikált lehet, hiszen a közvélemény az ukránok pártfogását követeli, de a gazdaság szempontjából az oroszokkal ápolt jó kapcsolat létfontosságú. 

A Svájcban működő pénzintézetek vezetői figyelmeztették a kormányt, hogy az ukrán-szimpatizáns hozzáállást nem nézik jó szemmel a külföldi hitelezők. A meg nem nevezett banki munkatársak a Financial Times napilapnak azt nyilatkozták, hogy vagyonos kínai ügyfeleik bizalma a svájci bankokkal szemben hadilábon áll. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy az államigazgatás búcsút mondott politikai semlegességének. Ezenkívül pedig, a szankcióknak eleget téve, több milliárdnyi orosz tulajdonban lévő eszközt vett zár alá.

2023 februárjában például a svájci Gazdasági Államtitkárság (SECO – State Secretariat for Economic Affairs) arról számolt be, hogy nagyjából 8,1 milliárd dollárnyi orosz tőkét fagyasztott be. Emellett a Credit Suisse, Svájc második legnagyobb bankja, hírül adta, hogy megközelítőleg 19 milliárd dollár értékben zárolt orosz vonatkozású tételeket. A szóban forgó pénzintézet igencsak merész ezen húzásával annak fényében, hogy tavaly októberben az amerikai Fed-nek kellett kihúznia a csávából.

„Nem csupán meglepődtünk azon, hogy Svájc sutba dobta pártatlanságát, valóságos sokként ért minket a dolog. Statisztikai adatokkal tudjuk bizonyítani, hogy korábban kliensek százai szerettek volna nálunk számlát nyitni. Ez a szám mostanra azonban szinte a nullával egyenlő”, magyarázta egy igazgatósági tag.

A brit sajtóorgánumnak sikerült szóra bírnia olyan szakembereket, akiknek betekintésük van Svájc legnagyobb hitelező cégeinek működésébe.

„A szankciók kérdésköre visszatérő téma volt ügyfeleink körében”, nyilatkozta egy alkalmazott. „A tavalyi év utolsó hónapjaiban rengeteg aggály merült fel ezzel kapcsolatban. Azon tanakodtak, hogy vajon biztonságban tudhatják-e majd a pénzüket nálunk.”

A svájci bankszektor az offshore pénzügyi vagyon legkedveltebb központja a világon. Olyannyira, hogy itt csoportosul a teljes globális offshore tőke negyede, valamint ez teszi ki az ország GDP-jének 10%-át is.