A szankciók ellenére az USA 6 milliárd dollárnyi árut importált Oroszországból

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul az orosz gazdaság elszigetelését és megbénítását ígérte. Moszkva azonban képes volt fenntartani gazdasági erejét, részben azzal, hogy havonta több mint 1 milliárd dollár értékben exportál fát, fémeket, élelmiszert és más árukat az Egyesült Államokba.

Az Associated Press (AP)  által idézett statisztikák szerint február 24-e óta több mint 3600 hajó érkezett Oroszországból az amerikai kikötőkbe. Bár ez a tavalyi évhez képest ugyanezen időszak szállítmányainak csaknem a fele, ez még mindig több mint 6 milliárd dollárnyi importot jelent.

Az amerikai kikötőkbe érkező orosz termékek száma arra utal, hogy Biden nem teljesíti ígéretét, miszerint elszigeteli Moszkva gazdaságát. Az úgynevezett “leállítási” időszakok miatt, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy lezárják a korábbi üzleteket, az áruk egy része még jóval azután is bejut az országba, hogy a Fehér Ház szankciókat jelentett be az adott termékekkel szemben, beleértve az olajat és a gázt.

Paradox módon más orosz importtermékek, például műtrágya, a Biden-kormányzat kérésére érkeztek, amely arra ösztönözte az amerikai vállalatokat, hogy pótolják a hiányt.

Miközben a Fehér Ház lefoglalt több luxusjachtot, amelyek Vlagyimir Putyin elnökhöz kötődő gazdag oroszok tulajdonában vannak, az AP megállapította, hogy amerikai és európai cégek több millió dollár értékben importálnak fémeket egy olyan orosz cégtől, amely alkatrészeket gyárt a moszkvai vadászgépekhez, ami rávilágít Biden szankciókampányának egy másik furcsa ellentmondására.

A Washingtonból érkező diplomáciai nyomás ellenére más amerikai szövetségesek növelik gazdasági kapcsolataikat Oroszországgal. Törökország – NATO-tag – idén megduplázta orosz olajimportját.

Biden elnöksége alatt számos lépést tett az Újdelhihez fűződő kapcsolatok erősítésére, jelenleg amerikai csapatok vesznek részt hadgyakorlatokon Indiával a kínai határon. De Ankarához hasonlóan India is jelentősen növelte a Moszkvából származó energiaimportot. Az indiai rúpia a gyémántkereskedelem egyik fő valutájává vált, lehetővé téve a vásárlók számára az amerikai szankciók megkerülését. Bár a nyugati gazdasági háború célja Moszkva katonai erejének gyengítése és tárgyalóasztalhoz juttatása volt, eddig kevés sikerrel járt. Az orosz energiaexport az elmúlt hónapokban meghaladta a háború előtti szintet, a rubel pedig emelkedett a dollárral szemben, és úgy tűnik, hogy Oroszország gazdaságát nem vágták annyira padlóra a szankciók, mint Európa gazdaságát.