A szankciók ellenére növekedésnek indult az orosz gazdaság

A tavalyi, mindössze 2,1%-os GDP csökkenés után növekedésnek indult az orosz gazdaság. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint Oroszország GDP-je idén eddig 0,3%-kal nőtt.

Alig néhány hónappal ezelőtt a politikai vezetők és a közgazdászok Oroszország teljes pénzügyi összeomlására számítottak, ami véget vetett volna az Ukrajna elleni inváziónak. Joe Biden például ígéretet tett arra, hogy “romba dönti” az orosz gazdaságot, kijelentve, hogy Vlagyimir Putyinnak fogalma sincs arról, mi fog történni Oroszországgal. A francia pénzügyminiszter a nyugati szankciók első hulláma után orosz összeomlást jósolt, emellett pedig több hírportál, például a Politico is az ország közelgő felbomlásának előnyeiről írt.

Azonban a mainstream média nagy meglepetésére Oroszország GDP-je 2022-ben alig csökkent, idén pedig lassú növekedésnek indult. Fontos megjegyezni, hogy Oroszország elsődleges kereskedelmi partnerei, köztük Kína, India és Brazília a világ népességének egyharmadát és a globális GDP mintegy 24%-át teszik ki. Ezek egyben a termelésben élen járó országok is, amelyek a világ árucikkeinek nagy részét gyártják. Oroszország emellett gazdag nyersanyagokban és energiaforrásokban, többek között kőolajban és földgázban, ami jó kereskedelmi lehetőségeket kínál a nyugati szankciókat figyelmen kívül hagyó nemzetek számára.

Az IMF szerint többnyire hatástalanok a szankciók

Az USA és az Európai Unió erőfeszítései, amelyek az ukrajnai konfliktus miatti gazdasági háborúra irányultak, távolról sem szakították meg a BRICS-országok közötti kereskedelmet, sőt, még közelebb is hozták egymáshoz ezeket az országokat. A BRICS-országok közötti kereskedelem teljesen kiszorítja az amerikai dollárt, Kína pedig az orosz nyersanyagok megnövekedett vásárlása mellett szorosabb katonai kapcsolatokra is törekszik Oroszországgal.

Egyébként az IMF egyik nemrégiben közzétett jelentése szerint Oroszországot viszonylag kis mértékben érintik a szankciók és a SWIFT rendszerből való kizárása. Függetlenül attól, hogy ki melyik “oldalt” támogatja az orosz-ukrán háborúban, el kell ismerni, hogy a gazdasági szankciók többnyire hatástalanok voltak Oroszországgal szemben.