A tengervíz lehet a jövő üzemanyaga

Egy nemzetközi kutatócsoport egy új módszert dolgozott ki, amivel tengervízből állítanak elő hidrogént.

Fogyóban a fosszilis üzemanyagok

Az egyre jobban felpörgő ipari termelés miatt a fosszilis üzemanyagok mennyisége rohamos ütemben fogy. Noha most még nem kell tartani attól, hogy egyik napról a másikra egyszer csak elfogy a kőolaj, a földgáz, vagy a szén. Az azonban kétségtelen, hogy a meglévő tartalékok nem fognak kitartani a végtelenségig.

A kutatók már régóta dolgoznak azon, hogy alternatív, zöld energiaforrásokat találjanak. Az évek során rengeteg új fejlesztés látott ennek köszönhetően napvilágot. A probléma csupán az, hogy ezek egyike se képes teljes egészében kielégíteni azt a hatalmas energiaigényt, amit most a fosszilis üzemanyagokkal fedezünk.

A tengervízben rejlő energia

Egy nemzetközi kutatócsoport azonban nemrég áttörést ért el ezen a területen. Egy ausztrál egyetem által indított nemzetközi program keretében a tudósok egy új módszert fejlesztettek ki. A Shizhang Qiao professzor és Yao Zheng segédprofesszor által vezetett csoport a tengervizet vizsgálta, mint lehetséges energiaforrást. A tudósoknak sikerült hidrogénre és oxigénre bontani a tengervizet.

Erre korábban még nem volt példa, hiszen eddig csak alaposan megtisztított, lúgosított vizet tudtak elektrolízissel alkotóelemeire bontani. Ehhez az eljáráshoz a hosszadalmas előkészületek mellett még platinára vagy iridiumra is szükség volt, ami rendkívül nehézkessé és drágává tette a folyamatot.

Az új módszerrel azonban közel 100%-os hatékonysággal képesek hidrogén és oxigén molekulákra bontani a tengervizet. Az eljáráshoz egy olcsó katalizátort használnak, króm-oxiddal bevont kobalt-oxidot. Mivel ennek az ára eltörpül a platináé mellett és nincs szükség hosszas tisztítási folyamatra se, ezért rendkívül gazdaságosan lehet hidrogént és oxigént előállítani vele. Így az új módszernek hála a tudósok végtelen mennyiségű zöld energiát nyerhetnek a tengerekből.

A kutatócsoport azonban még nem dőlhet hátra, hiszen az eljárást még csak kis mennyiség esetén tesztelték. Most a legfontosabb feladat az, hogy a folyamatot ipari szinten is alkalmazhatóvá tegyék. Ez azonban korántsem lesz egyszerű, mivel a mennyiségek növelésével fokozottan jelentkeznek majd olyan problémák, mint például a tengervíz által okozott korrózió. Amennyiben sikerül ezt a problémát is kiküszöbölni, úgy a tengerparti országok gyakorlatilag végtelen mennyiségű energiához juthatnak majd a jövőben.