A tökéletes koronavírus alkalmazás – még mindig tele kérdőjellel

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy jól működő koronavírus alkalmazás kifejlesztése nagyon hatékony módszernek bizonyulhatna a vírus további terjedésének megelőzésében. Azonban a technológiai lehetőségek túl gyors és nem jól megtervezett kihasználása olyan hosszútávú problémákat is okozhat, amiket most még nem is tudunk teljesen elképzelni. Vagyis van, aki már el is képzelte ezt nekünk – az ETH Zürich kutatói Effy Vayena professzor vezetésével már kialakították azokat az irányelveket, amit a koronavírus alkalmazás fejlesztőinek ajánlott lenne figyelembe vennie a fejlesztés során.

Mire lehet jó egy koronavírus alkalmazás?

Nem ez az első világjárvány, ami a teljes bolygónkat behálózza, és nem is ez lesz az utolsó. Most azonban olyan technológiai lehetőségeink vannak, amelyek szinte szó szerint a kezünkbe helyezhetik a vírus terjedésének teljes digitális lefedését: a koronavírus elleni harc ugyanis könnyedén kezdődhetne egy jól megterezett alkalmazással. A koronavírus appoknak azonban még mindig számos akadálya van: a technológiai problémák mellett az emberek elfogadása is erősen hiányzik (gondoljunk csak arra, hogy sokan még a maszk viselés miatt is folyamatosan panaszkodnak), illetve a hamis vagy nem pontos adatok is a jól működő alkalmazás útjában állnak.

Egy rossz applikáció hosszútávú következményei ráadásul még komolyabbak lehetnek: a személyes adatokkal való visszaélés és a diszkrimináció bizonyos csoportokkal szemben óriásira növekedhet, ha rosszul alakítják ki az alkalmazást.

Azt Vayena és csapata is elismerik, hogy a koronavírus alkalmazások nagyon hasznosak lehetnek. Ők ezen belül is négy fő csoportra osztják azokat az applikációkat, amik igenis segíthetnének a vírus elleni harcban: a kontaktus lekövetési appok; alkalmazások, amik a tünetek alapján állapítják meg, hogy jelen lehet-e a fertőzés; a karantén protokollok betartásának ellenőrizésére használt appok; és flow modellek, amiket a Google is használ a mobilitás lekövetésére.

A tökéletes koronavírus alkalmazás – még mindig tele kérdőjellel

Mire kell figyelniük a fejlesztőknek?

A legfontosabb dolog, amire a fejlesztőknek egyértelműen figyelniük kell, az az adatkezelés és adattárolás. Az összegyűjtött adatok ugyanis felhasználhatók a vírus megállítására – meg még egy csomó olyan dologra is, amit az emberek kifejezetten nem szeretnének, és amikkel kifejezetten vissza lehet élni. Az egészségügyi, a tartózkodási, illetve a ki, kivel és mikor érintkezett kontaktus adatok mind-mind a legszenzitívebb információk közé tartozhatnak, amik könnyedén diszkriminációhoz és visszaéléshez vezethetnek.

Vayena és a csapata kialakítottak egy olyan tervet a fejlesztőknek, amelyben a legfontosabb etikai és legális kérdéseket gyűjtötték össze. Vayena szerint lehetséges egy effektív és a visszaéléseket kordában tartó alkalmazás kialakítása, ha a fejlesztők a fejlesztés minden fázisánál ellenőrzik, hogy ezekből a szemszögekből is még mindig helyt áll-e az applikáció.

A legfontosabbak egészen könnyedén összefoglalhatók: amíg a koronavírus alkalmazás tiszteletben tartja az emberi autonómiát és magánéletet, szolgálja az egészségügyet és az együttműködést, és megelőzi a terjedést és az adatokkal való visszaélést, akkor igenis nagy segítség lehetne a vírus leküzdésében.

Most már csak az a kérdés, hogy ki hajlandó ezt ilyen keretek között megalkotni – és hogy ki hajlandó tényleg használni is ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.