A törökök már pánikolnak az infláció miatt: tömegesen aranyra és dollárra váltják a lírát

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Január 1-jéhez képest csaknem 20%-ot esett a líra értéke, a törökök pedig egyértelmű válasszal reagáltak az eseményekre: az elmúlt két hétben csaknem 7 milliárd dollár értékben vásároltak fel aranytömböket. A lírába vetett hit már most zuhanórepülésben van az országban; ha ez így folytatódik, az az importra jelentősen támaszkodó Törökországban nagyon súlyos gazdasági következményeket vonhat maga után.

A törökök védik a megtakarításaikat, az országban egyre rosszabb az infláció

A török emberekben meg élesen él a legutóbbi valutakrízis emléke – érthető is, hiszen mindössze két éve volt, hogy utoljára aggódniuk kellett a török líra árfolyama miatt. A jelenlegi inflációt látva a legtöbben így nem is vacillálnak a döntéssel: ha lehet, a megtakarított török líráját mindenki aranyra és dollárra váltja. Az elmúlt három hétben kb. 15 milliárd dollár értékben növelték materiális javaikat a törökök; augusztusban volt olyan nap, hogy 10 perc lefolyása alatt nőtt 1 lírával (azaz jelenleg kb. 40 forinttal) az arany árfolyama.

És hiába van az arany árfolyama az egekben, a Reuters által megkeresett aranyárusok szerint régen volt ennél nagyobb a forgalom – és nem eladni jönnek az emberek az aranyékszereiket: mindenki venni akar. A Nagy Bazár egyik aranyárusa, Gunay Gunes azt is elmondta, hogy rengeteg olyan emberrel beszélt, akik már egyenesen azon gondolkoznak, eladják autójukat vagy ingatlanjukat, hogy abból is aranyat, illetve dollárt vegyenek.

A törökök már pánikolnak az infláció miatt: tömegesen aranyra és dollárra váltják a lírát
Török líra – Forint árfolyamváltozás az elmúlt évben. Forrás: Tradingview.com

Erdogan nem hisz a kamatlábemelésben – ez még fájhat a török lírának

S bár a törökök reakciója teljesen érthető, hiszen a világ számos másik pontján is az aranyhoz és az amerikai dollárhoz fordulnak az inflációtól való félelem közepette, Törökország gazdaságának ez a tendencia még nagyon komoly problémákat okozhat a közeli és távoli jövőben egyaránt. Az ország mindig is erősen az importra támaszkodott, ami a jelen helyzet mellett nemcsak, hogy további inflációval, hanem egy fizetésimérleg-válsággal is fenyegetheti az országot, és súlyosbíthatja a koronavírus miatt kialakult jelenlegi gazdasági problémákat.

A legtöbb elemző szerint a török vezetőség legjobb döntése a kamatlábemelés lehetne, mely bár lassítaná a gazdaság felépülését, de visszaállíthatná a törökök hitét a lírában és erősíthetné a központi bank függetlenségét. És bár Recep Tayyip Erdoğan török elnök még nem nyilatkozott az aranyvásárlás növekedéséről és az esetleges gazdaságpolitikai döntésekről, ő egyike azoknak, akik szerint pont a magas kamatláb az, ami inflációt okoz egy országban – így nagyon kérdéses, hogy jelenleg egyetért-e az elemzők és kereskedők kamatlábemelési véleményével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.