A Trump-adminisztráció el akarja kaszálni Bolton könyvét nemzetbiztonsági okokra hivatkozva

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Trump-adminisztráció tett még egy utolsó próbát, hogy megakadályozza John Bolton, volt nemzetbiztonsági tanácsadó könyvének megjelenését. Bolton a kivonatok alapján többek között arról is ír emlékiratában, hogy az amerikai elnök Kína segítségét kérte a 2020-as választások megnyeréséhez.

A könyv visszatartásának megkísérlése hiábavaló és egyértelműen politikai indíttatású”

Szerda este az amerikai kormány sürgősségi eljárás keretében kérte a bíróságot, hogy tartsák vissza az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat” című memoárjának megjelenését, miután annak részletei ellepték a médiát. A Fehér Ház nemzetbiztonsági okokra hivatkozott.

A jogászok szerint azonban a június 23-i megjelenés megakadályozása, nem fog sikerrel járni, ezen a ponton már nem nagyon lehet ellene mit tenni. Bolton kiadója, a Simon and Schuster szerint a műből már több százezer példányt eljuttattak a viszonteladókhoz és az újságírókhoz is. Nyilatkozatuk szerint a könyv visszatartásának megkísérlése hiábavaló és egyértelműen politikai indíttatású”.

Kapcsolódó: A közösségi média és Trump: háború az igazságért

Trump Kínával szövetkezett volna, hogy újra megválasszák

Bolton, aki 17 hónapig volt nemzetbiztonsági tanácsadó, könyvében többek között azzal vádolja az amerikai elnököt, hogy saját politikai érdekei vezérelték nemzetbiztonsági döntések meghozatalában is. Állítása szerint Trump egy 2019-es csúcstalálkozón arra kérte Kína elnökét, Hszi Csin-ping-et, hogy segítsen neki az újraválasztásában. Trump állítólag „a mezőgazdasági termelők és a megnövekedett kínai szójabab és búza vásárlásának fontosságát” hangsúlyozta az elnöki választások kapcsán.

A kormány azt állítja, hogy a könyv kiadása törvénysértő, mert abban titkos információk szerepelnek. A Fehér Ház szerint Bolton emlékiratával megsérti a titoktartási szerződését. Ezen felül azt mondják, hogy a könyv nem ment keresztül azon a folyamaton, amelynek során a szöveget minden titkos információtól megtisztítják, ezért nem adható ki.

Kapcsolódó: Cenzúrázná az Internetet a Trump-adminisztráció

(A cikk forrása: Guardian.)

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.