A tudományos világ szégyene: 500 tanulmányt vontak vissza, mert valótlanságot állítottak

A világ egyik legnagyobb nyílt hozzáférésű folyóirat-kiadója több mint 500 tanulmányt vont vissza etikátlan tevékenységek miatt. A megjelent tudományos cikkek többsége a COVID-19-cel volt kapcsolatos.

A londoni székhelyű Hindawi, amely több mint 200, több tudományágat átfogó, lektorált folyóiratot ad ki, közölte, hogy kutatócsoportja a tudományos tanulmányok és cikkek lektorálási folyamata során számtalan szabálytalanságot tapasztalt, ezért kénytelen volt több százat visszavonni.

“Alapos vizsgálatot követően megállapítottuk, hogy ezek a szabálytalanságok a szakértői értékelési folyamatban gyanús és etikátlan tevékenységek eredménye. Az etikátlan tevékenység és a folyamataink megsértésének felismerése óta proaktív módon további ellenőrzések beiktatásába és folyamataink javításába kezdtünk, és ezt továbbra is folytatjuk” – mondta Liz Ferguson, a John Wiley & Sons, a Hindawi amerikai székhelyű anyavállalatának vezető alelnöke szeptember 28-i nyilatkozatában.

A vizsgálat eredményeként 511 tanulmányt vontak vissza. A cikkek mindegyike 2020 augusztusa óta jelent meg, tizenhat tudományos folyóiratban.

Ferguson szerint a cikkek szerzői vagy szerkesztői sokszor akaratlanul voltak résztvevői az etikátlan tevékenységnek, mivel számos alkalommal a rendszer és a támogatók manipulálták őket.

Richard Bennett, a Hindawi kutatói és kiadói szolgáltatásokért felelős alelnöke a Retraction Watch blognak elmondta, hogy kiderült a tanulmányok bírálói és bizonyos szerkesztők összehangoltan dolgoztak azon, hogy a cikkek átmenjenek a szakértői értékelésen és megjelenhessenek.

Bennett elmondta, hogy a vizsgálat azután kezdődött, miután egy szerkesztő több valótlanságot állító tudományos cikkre hívta fel a figyelmet.

“Ezek az erőfeszítések és az azokban részt vevő személyek akadályozzák a tudományos felfedezéseket és befolyásolják a tudományos kutatások érvényességét, ezért nem tűrjük el őket” – mondta Ferguson.

A cikkek többsége a COVID-19-hez köthető

A Hindawi kijelentette, hogy az adatbázisából nagy számban vontak vissza COVID-19-ről szóló cikkeket, egész pontosan 261 tanulmányt.

Csak, hogy néhányat említsünk meg:

  • Kardiovaszkuláris betegségek, gyógyszeres terápia és halálozás a Covid-19-ben, megjelent a New England Journal of Medicine-ben
  • Klorokin vagy hidroxiklorokin a COVID-19 esetében: miért lehetnek veszélyesek?”, megjelent a The Lancet című folyóiratban
  • Klinikai jellemzői a bőr manifesztációinak a SARS-CoV-2 által okozott új koronavírus-fertőzésben, a COVID-19-ben, megjelent Clinical Dermatology and Venerology című szaklapban
  • COVID-19 és a lehetséges globális mortalitás, az Early Human Development című folyóiratban
  • A COVID-19 kórházi kezelések csökkenése a maszkkötelezettség bevezetése után, megjelent a MedRxiv preprint-ben
  • A COVID-19 halálos kimenetele cukorbetegeknél és kezelése: A cukorbetegség és más társbetegségek hatása a COVID-19 esetében, a Current Diabetes Reviews című folyóiratban
  • Válasz a COVID-19 és a dohányzás: Egy lehetőség a leszokásra… ha beoltott vagy!, megjelent a Archivos de Bronconeumología című folyóiratban.

Borítókép: Career One