A világ legnagyobb négylábú bionikus robotját építette meg Kína

Kína megépítette a „világ legnagyobb négylábú bionikus robotját”, amely 160 kg-os súlyokat is elbír, és képes 10 km/h sebességgel üldözni áldozatát. A gigantikus lény célja egyelőre csak a távoli területeken állomásozó katonák felszerelésének szállítása, de a későbbiekben akár fegyverként is hozzájárulhat a hadsereg munkájához.

A kínai kormány által a behemót négylábúról készített videófelvételekből kiderül, hogy a robot a sivatag meredek emelkedőin haladva is elboldogul, ami lenyűgöző mechanikai teljesítménynek bizonyul. Képes továbbá előre, hátra és átlósan is mozogni, ráadásul az állami média szerint még „száguldozni és ugrani” is tud. Kinézete sokak számára ismerős lehet, hiszen feltűnően hasonlít a Boston Dynamics, DARPA által finanszírozott „AlphaDog” négylábú robotjára, amelyet 2012-ben vittek először nagyszínpadra. A vállalat egy 2005-ben készült, „BigDog” névre keresztelt tervezete egyébként 154 kg-ot képes cipelni 4 km/h sebességgel.

Az ország hadserege tervei szerint lőszert és élelmiszert szállít majd a négylábúval hegyvidéki területeken és sivatagokon keresztül, ahol a hagyományos járművek egyébként nehezen boldogulnak. Egy nap tehát hatalmas hasznot húzhatnak majd a robot teljesítményéből a hagyományos járművek számára megközelíthetetlen területeken, de akár fegyverként is bevethető lehet. A jelentések szerint ugyanis a robot a drónok földön közlekedő megfelelője lesz, így a jövőben felderítő küldetéseken is részt vehet majd. Kína egyébként már egy „Geda” nevű, kutya méretű négylábút is kifejlesztett, amely szintén segíthet az ellátmányok távoli területekre való szállításában.

Kína legújabb négylábú robotjainak arzenálja az ország technológiai fejlesztéseinek folyamatos bővülését bizonyítja. Ami pedig a robotokkal teli harcteret illeti, egy rendkívül gyorsan növekvő iparágról beszélhetünk, mely örökre megváltoztathatja a harcok arculatát.