A Világbank megkongatta a vészharangokat, itt az újabb válság

A COVID-19, az orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt katasztrofális helyzetbe került a globális gazdaság. A Világbank figyelmeztetést adott ki.

A Világbank arra figyelmeztetett, hogy fennáll a globális recesszió valós veszélye. Az intézet szerint a világgazdaság az 1970 utáni recessziót követő fellendülés óta a legmarkánsabb lassulást éli meg, és a fogyasztói bizalom máris nagyobb mértékben csökkent, mint valaha a történelem során.

A Világbank legrosszabb forgatókönyve 2023-ra 5 százalék körüli globális maginflációs rátát jósol, ami majdnem kétszerese a COVID-19 válság előtti ötéves átlagának.

“A globális növekedés erőteljesen lassul, és további lassulás valószínű, mivel egyre több ország kerül recesszióba” – mondta David Malpass, a Világbank elnöke.

A végrehajtó testület olyan megoldást javasol, amely ellentétesnek tűnik a kormányok által hangoztatott nagy szavakkal. “Az alacsony inflációs ráták, a valutastabilitás és a gyorsabb növekedés elérése érdekében a politikai döntéshozók a fogyasztás csökkentéséről a kibocsátás növelésére helyezhetnék a hangsúlyt. A politikának arra kell törekednie, hogy további beruházásokat generáljanak, valamint javítsák a termelékenységet és a tőkeallokációt, amelyek döntő fontosságúak a növekedés és a szegénység csökkentése szempontjából.”

A Világbank tanulmánya rávilágít azokra a szokatlanul nehéz körülményekre, amelyek között a központi bankok ma az infláció ellen küzdenek.

A világ három legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió gazdasága erőteljesen lassult. Az adott körülmények között a világgazdaságot a következő évben még egy apró csapás is totális recesszióba taszíthatja.

A Világbank kutatói arra is figyelmeztettek, hogy a kormányzati kiadások válság utáni visszaesése a világszerte emelkedő kamatlábakkal együtt jelentős pénzügyi feszültséghez vezethet, vagy akár egy “globális recesszió” egyik oka is lehet.