Bizarr ötlet látott napvilágot: lenyomoznák a gondolatainkat

Már a saját gondolataink sem a sajátjaink? Úgy tűnik a Világgazdasági Fórum éppen azon mesterkedik hogyan is férkőzhetne be még inkább a fejünkbe. 

Az éves WEF találkozó jellemzően a bizarr és eszement ötletek kísérleti terepe, amelyek kivétel nélkül egy célt szolgálnak: a tömeges megfigyelés és a magánéletet sértő technológiai megoldások elterjesztését.

Újabban agyimplantátumok segítségével szeretnék nyomon követni az emberek agyi aktivitását. Mennyire bensőséges, ugye?

Ez a meglehetősen elborult elképzelés volt a Davosban megrendezett idei konferencia legnagyobb durranása. A koncepciót Nita Farahany, az amerikai Duke Egyetem professzora mutatta be a nagyközönségnek.

Tudniillik, az agyimplantátumok nem újkeletűek, hiszen az orvostudományban gyakran alkalmazzák őket súlyos betegségek gyógyítására. Ugyanakkor, a szóban forgó implantátumokat egészséges alanyokba ültetnék be tulajdonképpen azért, hogy olvashassanak a gondolataikban.

Mire használná fel a Világgazdasági Fórum a gondolatainkat?

„A komplex gondolkodás megfejtése már abszolút lehetséges”, magyarázta Farahany a “Ready For Brain Transparency?” elnevezésű beszédében a múlt heti csúcstalálkozón. Ezáltal a rendelkezésre álló technológia lehetővé teszi, hogy rövidesen fény derüljön arra hogyan érzi magát a vizsgált személy, mi jár a fejében és mi kelti fel az érdeklődését.

A professzor szerint minden alkotórész készen áll a terv megvalósításához, csupán jóváhagyásra és az agyimplantátumok beültetésére van szükség. Elméletileg a mindennapok „kényelmesebbé” tétele a céljuk mindezzel. Mi lenne, ha „az elméddel görgethetnél” az ujjaid helyett? Ez egyike azon kompromisszumoknak, amelyeket pozitívumként sorakoztattak fel a találkozón. Ezért mindössze csak teljes hozzáférést kell biztosítanod a tudatodhoz. Teljesen racionális.

Farahany nézetei alapján rengetegen csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon miért tenné ezt bárki is? Egy rövid animációban kísérelték meg ezt megindokolni. A „csodálatos jövőben” az agyhullámokat bámulatos dolgokra használják majd, ilyen például a bűnüldözés, a termelékenység fokozása és a párkeresés is.

Továbbá, kapóra jöhet a munkáltatók számára is, hiszen ennélfogva hozzájuthatnak alkalmazottaik személyiségének minden rétegéhez. Ezzel egyetemben pedig akár az egyes államigazgatások is bevethetik a lakosság ellenőrzésére. Ez rendkívüli hatalmat biztosítana számukra, amivel könnyen vissza is tudnának élni.

Arról is lehullott a lepel, hogy Kínában több mint 5 000 vállalat teszteli a technológiát valamilyen formában a munkavállalói körében. Az implantátumok mellett elektronikai eszközökön (hajpánt, fej- és fülhallgató) keresztül is nyomon követik a munkahelyi produktivitást. Emellett pedig olyan cégek is protezsálják a fejlesztési folyamatot, mint a Meta (Facebook), ami szintén csak nyugtalanságra ad okot.