A Világgazdasági Fórum szerint a tömeges adatgyűjtés igenis helyénvaló

A Világgazdasági Fórum mára már hírhedtté vált vitatható nézeteiről, újabban például a tömeges adatgyűjtés kérdéskörével kapcsolatban született megkérdőjelezhető intézkedésük. 

A legújabb javaslatok egyike, amelyet a WEF (World Economic Forum) jóváhagyott, egészen drasztikus szemszögből közelítené meg a lakossági adatgyűjtést. Terveik szerint az információkat műholdas, biológiai és az állampolgárok átalt generált adatokból nyernék ki s ezt követően monetizálnák azt.

Az előterjesztés írásba foglalásáért Minoo Rathnasabapathy, az MIT Media Lab kutatómérnöke, és Helen Burdett, a WEF technológiai stratégiáért felelős vezetője, kezeskedett. Az indítvány elrendeli, hogy a begyűjtött adatokat ezentúl „jó célokra használják fel”.

Az elképzelés az az, hogy akkumulálják a Föld-figyelő műholdak adatait és “fenntartható fejlődés” címszó alatt hasznosítsák azokat, nem csak a tudományos közösség javára. A Világgazdasági Fórumnak azonban sajnos nem célja, hogy a lakosság érdekeit szolgálja. Ennél sokkal fondorlatosabb dolgokon ügyködik, mint például azon, hogy a rendelkezésére álló információkat úgy csűrje-csavarja, hogy alátámasszák állításait. Így sokkal könnyebb lesz befolyásolni a globális narratívát a világ vezetői számára.

Jelen pillanatban minél eszementebb egy feltevés, annál több ember hiszi el, ami kapóra jön a nemzetközi szervezetnek. Az ehhez hasonló kezdeményezésekkel sok esetben a ténylegesen komoly témákról próbálják elterelni a figyelmet. Miért is törődne valaki egy tőle több 100 vagy 1 000 kilométerre zajló háborúval, ha azzal is foglalkozhat, hogy megfigyelik az égből?

No de itt egy találós kérdés: mi a közös a klímaváltozásban és a tömeges adatgyűjtésben? Józan paraszti ésszel éppen semmi, a Világgazdasági Fórum viszont elég sok összefüggést talál. Természetesen. Tudniillik, az egész adatgyűjtéses mizéria nem az emberek manipulálására megy ki, nem bizony, az éghajlatváltozás megfékezésére irányul mindez. A szervezet stílusosan a Föld napján, azaz április 22-én, kezdte meg ezen tébolyult elgondolásának népszerűsítését.

Ennek fényében nem is tűnik akkora lehetetlenségnek, hogy a WEF egy új világrend bevezetését akarja megvalósítani.